Hlavní obsah

Hrajeme o velkou trofej. Tohle už nemusíme zažít, říká Pospěch před finále MOL Cupu

Olomouc

Na cestě Opavy do finále MOL Cupu zasáhl Zdeněk Pospěch jen do úvodního utkání loni v červenci v Petřkovicích, vyřazení Slovácka, Plzně, Brna a Mladé Boleslavi z důvodu zranění jen přihlížel. V olomouckém finále proti Zlínu (ve středu od 17:30) ale 38letý kapitán druholigové Opavy na hřišti bude a společně se spoluhráči se pokusí o historický zápis do klubové i pohárové historie. Opava ještě národní pohár nikdy nevyhrála a pokud to dokáže, bude prvním druholigovým týmem, kterému se to podaří. „Takový zážitek už nikdo z nás nemusí zažít,“ říká Pospěch, dvojnásobný český mistr s Baníkem a Spartou. I on by pohárovou trofej v Česku získal poprvé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Pospěch ještě v dobách, kdy se připravoval s národním týmem

Článek

V generálce na finále jste v sobotu ve druhé lize nad Varnsdorfem vedli v 15. minutě už 2:0. Takový začátek byste proti Zlínu určitě brali, že?

Spíše konec, ten by se nám líbil více (Opava vyhrála 4:2). Bude to ale úplně jiný zápas. Velkou roli bude hrát taktika, protože v něm půjde o všechno. Rozhodovat bude i to, jak bude který tým odpočatý, nebo jak se kdo vyspí. Je to prostě finále.

Vy už jste jednu pohárovou trofej v sezóně 2008/2009 získal s Kodaní. Pro většinu spoluhráčů to bude ale vrchol dosavadní kariéry. Co jim poradíte?

Nic. Už toho v této sezóně dokázali strašně moc. Měli by si ten zápas především užít a nechat na hřišti všechen zbytek sil, který mají.

Prožíváte náročný závěr sezóny. Hrajete o postup do nejvyšší ligové soutěže i o evropské poháry. Většina spoluhráčů takový zápřah ještě nezažila. Jak to zvládáte?

Myslím si, že to kluci zvládají perfektně. Výhoda je v tom, že nemusejí hledat žádnou motivaci. Všichni okolo nás ženou dopředu. Sezóna se vyvinula skvěle, čeká nás finále poháru, bojujeme, hrajeme senzační fotbal a nejde nikam uhnout. Fanoušci nás nepustí.

V jednom finálovém zápase se může stát cokoliv. Je pro vás výhodou, že znovu nejste favorité?

Tohle se už úplně maže. Všichni, kdo na to hřiště vlezou, udělají všechno pro to, aby uspěli. Budou rozhodovat maličkosti, navíc se hraje na neutrálním hřišti. Máme za sebou náročnou sezónu a uspěje ten, kdo bude mít více sil.

Prožíváte to v kabině hodně?

Samozřejmě. Takový zážitek už nemusí nikdo z nás zažít. Stadión bude vyprodaný a takhle by mělo vypadat finále Českého poháru, cesta do Evropy. Hrajeme o velkou trofej, a to si možná někteří ani neuvědomují.

Fanoušci od vás evropské poháry skandováním Evropa, Evropa vyžadují. Vnímáte to?

To je pochopitelné. Tohle je šance, kterou mohou zažít jednou za deset dvacet let. Úplně to nadšení chápu. Také my si to moc přejeme a uděláme pro vítězství všechno, co bude v našich silách.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín