Hlavní obsah

Pohár je pro Spartu spásou. V derby neměla srdce, vadí Radovi

Praha

Ligová tabulka je neúprosná. Po úvodních sedmi kolech ztrácejí fotbalisté Sparty na vedoucí Plzeň hrozivých deset a na druhou Slavii šest bodů. Dnes hrají Letenští ve Znojmě 3. kolo MOL Cupu a je jasné, že právě pohár se pro ně stává soutěží záchrany. Zatímco titul je v nedohlednu, druhá domácí trofej je vzdálena jen pět zápasů. A vítěz MOL Cupu postoupí přímo do skupiny Evropské ligy, stejným způsobem se letos dostal do Evropy Zlín.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Petr Rada během derby v Edenu.

Článek

Bude lepší chytat vrabce do hrsti, než honit holuba na střeše? Spartě dost možná nic jiného nezbyde...

Letenští samozřejmě pomýšlejí hlavně na ligový titul. Hraje se přece mimořádný ročník, český šampión by měl postoupit rovnou do Ligy mistrů, což mu bude garantovat pohádkový příjem téměř půl miliardy korun!

Jenže první příčka se Spartě hned na startu obrovsky vzdálila. A tak je tady MOL Cup, jehož vítěz má tentokrát zaručen přímý postup do základní skupiny Evropské ligy bez jakékoliv podmínky.

„Pohár je pro nás teď absolutní priorita. Naše zadání je tak jasné, navíc po začátku sezóny, kdy ztrácíme už deset bodů na Plzeň a ani herně progres není vidět," říká na klubovém webu upřímně Radoslav Kováč, asistent trenéra.

Liga mistrů může být příjemnou komplikací

Postup do Evropské ligy zajišťuje minimální zisk okolo 75 miliónů korun, další peníze lze vydělat ještě na hřišti a postupem do vyřazovací fáze. Vítěz MOL Cupu může narazit na jednu příjemnou komplikaci. Pokud skonči v lize na prvním či druhém místě, nadřazena mu bude Liga mistrů (buď přímý postup, nebo start v předkolech) a do Evropské ligy půjde rovnou třetí tým z ligy.

„Vždycky jsem tvrdil, že pokud jsou dvě domácí trofeje, titul a pohár, měly by je především velké kluby chtít obě vyhrát. A prémie za postup do Evropské ligy by v tom ani neměly hrát tak velkou roli," poukazuje pro Sport.cz trenér Petr Rada, předchůdce Itala Stramaccioniho na lavičce Sparty. „Nesouhlasím s rozsáhlým šetřením hráčů, já do poháru vždy šel s pokud možno optimálním složením týmu," dodává kouč.

Šanci dostanou zase jiní

Letenští ovšem ve Znojmě nejspíš nasadí zase jinou jedenáctku. „Myslím, že šanci dostanou i kluci, kteří v poslední době moc nehráli, třeba Plavšič, Čivič, Vatajelu a další. Věřím, že si šance budou vážit a dají do hry víc srdce, než doposud jiní, od kterých jsme to čekali. Zatím tam totiž vidět není, což je teď největší problém," láteří Kováč.

Vášeň, vůle, nasazení, srdce. Všechny zmíněné atributy byly v derby na straně Slavie, která vyhrála 2:0. Rada může srovnávat s jarním duelem v Edenu, kde Sparta favorizovaného soupeře zaskočila a o výhru přišla až kvůli nesprávně nařízené penaltě.

„Jeli jsme tam v dost podobné situaci. Po remíze 0:0 se Zlínem také hrozilo, že už nám fanoušci začnou nadávat. Jenže během reprezentační pauzy jsme dva týdny zapracovali a podařilo se nám mužstvo nabudit," poukazuje Rada. „Ještě v den zápasu nám vypadl Mazuch, což byl další zásah do sestavy. Já ale cítil, že když budu nucen jednoho, dva hráče vyměnit, žádný rozdíl nebude vidět, protože od prvního do osmnáctého jsou kluci nažhavení a připravení. A ty samé pocity teď měl před derby Jarda Šilhavý ze slávistů, kteří přitom měli týden náročnější o pohárový duel s Maccabi," srovnává nedávný trenér Sparty.

Cizinci význam derby nepochopili

Po jeho letním odchodu klub nakoupil jedenáct zahraničních posil, dobře fungující mužstvo ovšem Stramaccioni ne a ne sestavit.

„Ptáte se na větší srdce? Slavia ve všem tahala za delší konec. Měl jsem dojem, že třeba cizinci v dresu Sparty vůbec nepochopili význam derby. Naopak Jarda Šilhavý měl ze svého mužstva již předem dobrý dojem a na hřišti se všechno jen potvrdilo," zdůrazňuje Rada.

Sparta je hned na startu sezóny zahnaná do kouta. MOL Cup je pro ni pohárem naděje. Také proto, že po bleskovém vyřazení z předkola Evropské ligy zůstává poslední soutěží, kterou ještě nestačila pokazit...

Zápas Znojmo - Sparta se hraje od 18:15. Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín