Hlavní obsah

Petrželův Zlín jde dál za obhajobou poháru! Baník vypadl po penaltovém dramatu

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Zlína a Mladé Boleslavi zkompletovali semifinálovou čtveřici v MOL Cupu. Zlínští ve středečním čtvrtfinále zvítězili 2:0 na hřišti druholigového Hradce Králové. Mladá Boleslav hrála i po prodloužení s Baníkem 1:1, rozhodl tak penaltový rozstřel, v němž nepoměnil pouze ostravský Tomáš Poznar.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ostravský útočník Tomáš Poznar po neproměněné penaltě během utkání čtvrtfinále MOL Cupu.

Článek
Fotogalerie

Zlínští mohou nadále snít o obhajobě triumfu v české pohárové soutěži. Na hřišti druholigového Hradce Králové vyhráli po gólech Miloše Kopečného a Daniela Holzera a napravili tak nepovedený vstup do jarní části ligy. Navíc poprvé uspěli pod novým trenérem Vlastimilem Petrželou. Dalšího soupeře jim určí čtvrteční los.

Petržela po třech ligových porážkách zamíchal sestavou a dal šanci stoperu Bijiminemu, útočníkům Vyhnalovi či Vukadinovičovi.

První ale zahrozil Hradec, když ve čtvrté minutě nastřelil tyč Zorvan. Po dvaceti minutách ale začali hosté tlačit a dostali se k několika závarům. Největší šanci měl Vyhnal, avšak brankáře Vízka nepřekonal.

Skóre se měnilo až v 52. minutě, kdy Bartošákův centr našel Kopečného a ten velmi dobře zakončil. Krátce nato mohl srovnat Funda, ale v dobré pozici nezvládl zpracování. Neuspěli ani střídající Vlkanova a Šípek. Naopak v závěru pečetil postup zlínský Holzer, který se prosadil střelou na vzdálenější tyč.

Rozhodly až penalty

Fotbalistům Ostravy nevyšla soutěžní premiéra pod trenérem Bohumilem Páníkem. V normální hrací době i po prodloužení skončil zápas 1:1. Boleslavští od osmé minuty hráli bez vyloučeného Golgola Mebrahtua a od 62. minuty prohrávali po trefě Roberta Hrubého. Za tři minuty ale srovnal Tomáš Přikryl a v 73. minutě šli i hosté do deseti po červené kartě gólmana Viktora Budinského. V penaltovém rozstřelu zaváhal pouze Tomáš Poznar.

Páník udělal při své premiéře na lavičce posledního týmu ligy hned šest změn oproti prohranému zápasu v Jablonci, po němž skončil kouč Radim Kučera. Poprvé po zranění ze zimní přípravy nastoupil za Ostravu její kapitán Baroš. V domácí sestavě chybělo několik opor a trenér Weber dal už od začátku šanci mladíkům Ladrovi, Kateřiňákovi a Chalušovi.

Ráz utkání určila už osmá minuta. Mebrahtu před rozehráním útočné standardky atakoval Filla a rozhodčí Machálek mu rovnou udělil červenou kartu. Baník se ale celou první půli v přesilovce trápil a vytvořil si jedinou větší šanci v 27. minutě, kdy Hlinka pálil nad. Ještě do poločasu potkala domácí další komplikace, z trávníku musel zraněný Matějovský.

I po návratu z kabin Boleslav navzdory oslabení působila nebezpečněji. Ladra ani Jánoš však brankáře Budinského nepřekonali a Baník trestal. Po centru se odrazil míč k Hrubému a ten střelou k tyči otevřel skóre.

Vedení však poslednímu celku ligy vydrželo jen necelé čtyři minuty. Ladra vysunul kolmicí střídajícího Přikryla, který z poměrně těžké pozice srovnal. Vzápětí se Boleslav marně dožadovala penalty.

V 73. minutě střídající Jirásek krátce po příchodu na hřiště trefil brankovou konstrukci a po protiútoku šli do deseti i Slezané. Gólman Budinský fauloval před vápnem Přikryla a sudí ho vyloučil. Šest minut před koncem mohli domácí otočit stav, střelu aktivního Přikryla však vyrazil náhradní brankář Baníku Laštůvka a Křapkův gól pro ofsajd neplatil.

V prodloužení se hrálo opatrně, a tak přišly na řadu penalty. Prvních devět exekutorů nezaváhalo, ale poté Polaček vystihl Poznarovu střelu a Boleslav mohla slavit čtvrtý postup do semifinále domácího poháru za sebou.

Čtvrtfinále MOL Cupu, českého fotbalového poháru:
Hradec Králové - Zlín 0:2 (0:0)
Branky: 52. Kopečný, 87. Holzer. Rozhodčí: Houdek - Hrabovský, Kotalík. ŽK: Kvída - Bartošák.
Hradec Králové: Vízek - Černý (90. Súkenník), Kvída, Čech, Urma - Pajer, Zorvan, Schwarz (68. Šípek) - Martan, Funda (63. Vlkanova) - Pázler. Trenér: Havlíček.
Zlín: Zlámal - Kopečný, Bijimine, Gajič, Bartošák - Ekpai (46. Mehanovič), Jiráček, Hronek, Holzer - Vukadinovič (89. Džafič) - Vyhnal (71. Železník). Trenér: Petržela.
FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava 1:1 (1:1, 0:0), na penalty 5:4
Branky: 65. Přikryl - 62. Hrubý. Penalty proměnili: Kateřiňák, Přikryl, Valenta, Chaluš, Hubínek - Procházka, Fillo, De Azevedo, Jirásek. Neproměnil: Poznar. Rozhodčí: Machálek - Melichar, Petřík. ŽK: Jánoš - Procházka, Hlinka, Diop. ČK: 73. Budinský - 8. Mebrahtu. Diváci: 1021.
M. Boleslav: Polaček - Pauschek, Takács, Chaluš, Křapka - Jánoš - Ladra (84. Valenta), Matějovský (42. Hubínek), Kateřiňák, Konaté (64. Přikryl) - Mebrahtu. Trenér: Weber.
Ostrava: Budinský - Breda, Procházka, Azackij, Fleišman - Hlinka (72. Jirásek) - Fillo, Hrubý, Diop (75. Laštůvka), De Azevedo - Baroš (59. Poznar). Trenér: Páník.

Reklama