Hlavní obsah

Fotbalisté Chelsea už mají nového trenéra a s ním i posilu do zálohy

Londýn

Novým trenérem fotbalistů Chelsea byl podle očekávání jmenován Maurizio Sarri. Devětapadesátiletý italský kouč přišel z Neapole a podepsal smlouvu na tři roky. Ve funkci nahradil krajana Antonia Conteho, který byl v pátek odvolán po dvou letech na Stamford Bridge. Se Sarrim z Neapole přišel také italský reprezentant Jorginho.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Fotbalový kouč Maurizio Sarri před příchodem do Chelsea trénoval Neapol.

Článek

„Je to pro mě velká výzva. Rád bych fanouškům nabídl zábavný fotbal a trofeje, které si tento klub zaslouží," řekl Sarri, pod nímž Neapol v sezóně 2016/17 dala 94 branek, což je rekord italské ligy v tomto století.

Chelsea usilovala o Sarriho od začátku léta, ale italský klub se ho zdráhal uvolnit, přestože už od května bylo jasné, že Neapol přebírá Carlo Ancelotti a Sarri ve funkci končí po třech letech. Během nich tým dovedl dvakrát na druhé místo v lize za Juventusem a jednou na třetí.

Neapol chtěla odstupné a podle informací médií ji obměkčilo až to, že Chelsea spolu se Sarrim přivede i záložníka Jorginha celkem za 57 miliónů eur (asi 1,47 miliardy korun), což je více, než nabízel Manchester City. Londýnský celek se zároveň měl zavázat, že dokud bude Sarri na jeho lavičce, nebude usilovat o přestup dalšího hráče Neapole, jinak bude muset zaplatit pokutu.

Sarriho čeká první angažmá mimo Apeninský poloostrov. Před Neapolí vedl Pescaru, Avellino, Perugii, Veronu Sorrento a Empoli. Nyní je už třináctým koučem Chelsea od roku 2003, kdy převzal tým majitel Roman Abramovič.

První posila z Itálie

Obecně se očekávalo, že se Sarrim se do Chelsea přesunou i někteří fotbalisté z Itálie. Tím prvním je záložník Jorginho z Neapole. Italský reprezentant pocházející z Brazílie podepsal smlouvu na pět let a bude oblékat dres s číslem pět.

„Jsme nadšení, že se Jorginho připojuje k Chelsea. Je to jeden z nejžádanějších záložníků v Evropě a u nás se stane důležitým členem kádru. Už dokázal svou kvalitu pod vedením trenéra Maurizia Sarriho a jsme přesvědčeni, že na to naváže," řekla ředitelka londýnského klubu Marina Granovská.

Šestadvacetiletý Jorginho se narodil v Brazílii, už jako dítě se ale odstěhoval s rodinou do Itálie, odkud pocházeli jeho prarodiče. Fotbalově vyrostl ve Veroně, v roce 2014 se přesunul do Neapole, kde se z něj stal jeden z nejlepších záložníků v Serii A. Během 160 soutěžních zápasů za Neapol vstřelil šest branek. Na kontě má i osm startů za italskou reprezentaci.

Dlouho se zdálo, že míří do Manchesteru City, ovšem Chelsea navýšila nabídku. Podle médií byl Jorginhův příchod součástí dohody s Neapolí na uvolnění trenéra Sarriho, podle Sarriho právníků však oba příchody do Chelsea spolu nesouvisejí.

Reklama

Související témata: