Hlavní obsah

Navrátilová ve Wimbledonu zaútočí na rekord

Jan KrůtaČTK

V pondělí odstartuje na dvorcích All England Clubu v Londýně 126. ročník Wimbledonu - jediného grandslamového turnaje, který se hraje na trávě. Tituly z dvouher budou obhajovat Australan Lleyton Hewitt a Američanka Serena Williamsová. Češi budou mít ve hře trojici mužů a sedm žen.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

V singlu mužů se představí česká jednička Jiří Novák, Radek Štěpánek a také Petr Luxa, jenž postoupil z kvalifikace a v 1. kole se střetne se Švédem Björkmanem. Novák hraje s Peruáncem Hornou a Štěpánka čeká Francouz Boutter.

Mezi ženami hraje turnajová třicítka Denisa Chládková proti krajance Kláře Koukalové, Sandře Kleinové přisoudil los Blackovou ze Zimbabwe. Zuzana Ondrášková nastoupí proti Španělce Parraové, Iveta Benešová změří síly se Spremovou z Chorvatska. Daniela Bedáňová má za soupeřku Pučekovou z Běloruska a Barbora Strýcová při své grandslamové premiéře v ženské soutěži narazí na Ukrajinku Perebijnisovou.

Agassi má stále chuť vyhrávat

Nejvýše nasazený Australan Lleyton Hewitt zahájí cestu za obhajobou titulu zápasem s Chorvatem Karlovičem. Američan Andre Agassi se jako turnajová dvojka na opačném konci pavouku utká s Britem Delgadem, který dostal divokou kartu. Právě první dva nasazení hráči patří k největším favoritům.

"Už se na Wimbledon těším. Mám rád velké zápasy. Kolena se mi rozhodně neklepou," řekl Australan. Na trávě se cítí dobře i Agassi, vítěz turnaje z roku 1992 a poražený finalista 1999. Letos se připravuje už na třináctý Wimbledon své kariéry. V třiatřiceti letech má první hráč světa stále chuť vyhrávat. "Není to jednoduché, je to mučení, ale baví mě to," řekl Agassi.

Britští fanoušci každý rok věří, že se konečně dočkají svého vítěze. Tim Henman, pro něhož je tráva nejoblíbenějším povrchem, už byl v All England Clubu čtyřikrát v semifinále, ale dál se nikdy nedostal. "Jednou to přijít musí. Přichází nejkrásnější čas mého roku, můj oblíbený turnaj, který chci děsně vyhrát," prohlásil Henman minulý týden. "Přízeň fanoušků mi pomáhá," dodal Brit.

Sampras chybí

Poprvé od roku 1988 bude turnaj ochuzen o svého nejúspěšnějšího hráče Peta Samprase, který od loňského US Open odpočívá a věnuje se rodině. Stejného počtu sedmi vítězství dosáhl v mužské dvouhře už jen domácí William C. Renshaw na konci 19. století.

Mezi ženami je nejúspěšnější Martina Navrátilová, která vyhrála v singlu devětkrát, v celkovém počtu získaných trofejí je však lepší její soupeřka ze 70. let Billie Jean Kingová. Jejích dvacet prvenství (6x dvouhra, 10x čtyřhra, 4x mix) bude chtít letos šestačtyřicetiletá Navrátilová alespoň vyrovnat, k čemuž má příležitost ve čtyřhře s Ruskou Kuzněcovovou a v mixu s Indem Paesem.

Heninová chce titul

V soutěži žen se zdá, že je klání o titul zúženo pouze na čtveřici tenistek. Na jedné straně stojí Serena Williamsová z USA a její starší sestra Venus, které spolu hrály loňské finále, na druhé Belgičanky Justine Heninová-Hardenneová a Kim Clijstersová.

Vítězka French Open Heninová-Hardenneová chce ve Wimbledonu pokračovat ve vítězném tažení. Se svým jednoručným bekhendem je nebezpečná, a navíc výrazně povzbuzená úspěchem z Paříže. "Chci získat další Grand Slam. A proč ne Wimbledon?" řekla si a k tomu přidala další vysoký cíl: "Stát se první hráčkou světa."

Serena Williamsová je po neúspěchu na Roland Garros nažhavená na Wimbledon. Obhájit titul chce za každou cenu a s dobrou náladou. "Z porážky je třeba se poučit, a když to budu brát s úsměvem, pak bude vše fungovat, jak má," přála si Američanka.

Návrat na ztracené pozici plánuje třiadvacetiletá Venus. Loni ji právě ve Wimbledonu sesadila Serena. "Už jsem velké turnaje vyhrála a dokážu to znovu," doufala Venus, dvojnásobná vítězka Wimbledonu. "Mám zkušenosti. Zvládnu to," pokračovala hráčka, která se v poslední době zajímala víc o vlastní módní návrhy než o tenis.

Z turnaje se na poslední chvíli odhlásila kvůli poranění žeber šestá nasazená Francouzka Mauresmová, která ve Wimbledonu prošla vloni do semifinále.

Zvýšené odměny

Proti loňskému ročníku došlo i letos k navýšení financí o 9,5 procenta. Vítěz mužské dvouhry získá 575000 liber (25,9 mil. Kč), nejlepší žena si odveze prémii 535000 liber (24,1 mil. Kč). Nejlepší pár v mužském deblu si rozdělí 210000 liber, ve čtyřhře žen připadne vítězkám 194250 liber. Na šampióny mixu čeká 88500 liber.

Reklama