Hlavní obsah

Na párek a klobásu zapomeňte. Profesionální fotbal má první veganský a ekologický klub

Nailsworth/Praha

I do tradičně spíše konzervativního sportu, jakým je fotbal, už pronikají nejnovější trendy jako ekologicky udržitelný rozvoj či bezmasá strava. Britský profesionální klub Forest Green Rovers se pyšní tím, že jej OSN certifikovala jako první fotbalový celek na světě s nulovou uhlíkovou stopou.

Foto: Profimedia.cz

Tady si masové pochoutky nedáte. Stadión Forest Green Rovers.

Článek

Klub sídlící v Nailsworthu se podepsal pod iniciativu OSN vybízející ke snaze o nulovou produkci emisí.

Kromě toho se Rovers prezentují jako veganský klub. Na maso a další živočišné produkty tak musí zapomenout hráči, fanoušci i funkcionáři. Milovníci klasického párku či klobásy k fotbalu tak mají smůlu, pokud se nespokojí s rostlinnou náhražkou.

„Chov hospodářských zvířat má obrovský negativní dopad na životní prostředí a život samotných zvířat," vysvětluje svůj krok klub s tím, že bezmasá strava pomůže zlepšit výkony hráčů a fanouškům zajistí zdravější jídlo během zápasů.

Forest Green Rovers využívá energii stoprocentně vyrobenou ze zelené energetiky od společnosti Ecotricity, kterou založil klubový šéf Dale Vince. Část elektřiny vyrábějí solární panely na střeše stadiónu.

Klub začal s progresivními změny ve svém nejslavnějším období. Minulý rok poprvé ve své 129leté historii postoupil na profesionální úroveň. letos začne druhou sezónu v League Two, tedy čtvrté nejvyšší anglické soutěži.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články