Hlavní obsah

Postupem si volejbalisté splnili nečekaný sen

Martin Kézr

Volejbaloví reprezentanti při premiérovém účinkování v miliónové Světové lize brzy odložili nováčkovský ostych, proti renomovaným soupeřům předvedli kvalitní hru, ohromnou vůli i odhodlání a postupem ze skupiny si splnili nečekaný sen.

Článek

V konkurenci Francie, Řecka a Japonska nebyl národní tým v soutěži favoritem, přesto mu v konečné tabulce patří první místo a balí kufry na finálový turnaj do Madridu.

"Je to skvělé splnění snu, který se před námi zničehonic objevil před měsícem a půl," připomněl blokař Martin Lébl, že pozvánka do prestižní soutěže přišla pro Česko na poslední chvíli. "Neměli jsme čas přemýšlet, co nám to přinese, vletěli jsme do soutěže naostro, ale s obrovskou chutí," potvrdil kapitán Ivo Dubš.

Využili příležitost

Světová liga se hraje vlastně až po skončení sezóny, kdy většina volejbalistů už myslí na regeneraci a dovolenou, na start v ní toužebně čekající české mužstvo však chytilo příležitost za pačesy a trpělivě překonávalo překážky na cestě do Madridu.

"Všichni hráli ve prospěch týmu," liboval si nejstarší hráč, 29letý Přemysl Kubala. Individuality Lébl, Rak, Zapletal i J. Novotný dali bezezbytku své umění ve prospěch mužstva, v němž se rychle usídlil vítězný duch. "V každém zápase kluci nechali na hřišti srdce, nikdo nic neodfláknul a tím se posilovala parta," povšimnul si trenér Pavel Řeřábek.

Národní tým, složený téměř výhradně z hráčů působících v cizině, prošel obrovskou proměnou ve srovnání s loňským MS, kde argentinský kouč Velasco evidentně nenašel společnou řeč s hráči a vystoupení ambiciózního celku skončilo krachem. Úspěchy u ženské reprezentace ozdobený Řeřábek vrátil hráčům chuť na volejbal, dopřál jim sluchu a nenápadným koučováním vyvedl mužstvo z krize a hlavně stále posouval práh jeho psychické odolnosti. Na rozdíl od svého předchůdce dokázal tým stmelit a vrátil mu sebedůvěru. "Prodali jsme na hřišti vše, co umíme," říkal jeden z klíčových hráčů Jakub Novotný.

Měření sil s elitou

První příčka v konečném účtování skupiny znamená pro Česko nasazení při losu finálového turnaje v Madridu, kde už mají rovněž jistou účast domácí Španělé, obhájci titulu Rusové, mistři světa Brazilci, Italové a Bulhaři. Blízko postupu jsou nyní i Řecko a Srbsko/Černá Hora.

Poláci by ještě mohli projít do finálové fáze na úkor Řeků, ale museli by o víkendu vyhrát oba zápasy v Rusku, aby měli na druhé příčce lepší bilanci a teoretickou šanci mají i Nizozemci, když dvakrát zvítězí v Bělehradě. "Můžeme se těšit na soupeření s absolutní světovou špičkou," jásal Dubš.

Reklama

Související témata: