Hlavní obsah

Triatlonisté dál sbírají medaile

Václav Procházka

V plné parádě se v domácím prostředí ukázali triatlonisté. Loňské méně povedené mistrovství světa v Mexiku vystřídala zase velká sláva na karlovarské kolonádě při víkendovém evropském šampionátu.

Foto: ČTK/Ivan Babej

Český reprezentant Filip Ospalý (uprostřed) vybojoval na mistrovství Evropy v triatlonu druhé místo za Španělem Ivanem Raňou.

Článek

Stříbro a bronz Filipa Ospalého a Martina Krňávka z individuálního klání ještě vyšperkovalo následné zlato žen v doplňkové týmové soutěži. "Myslím, že naše reprezentace překonala očekávání," hodnotil koordinátor národního týmu Jiří Jelínek.

"Tři roky po sobě medaile, co víc můžu chtít," mínil Ospalý a nijak nehořekoval nad, tím, že v lázních nezopakoval zlato z roku 2001. Po čtyřech letech se připojil s cenným kovem i Krňávek. "Věřil jsem mu. Spolu s Ospalým v nich máme skvělou dvojici, kterou nám může kde kdo závidět," podotkl Jelínek.

Nejlepší bilance

Na Krňávkův návrat na stupně si neváhal vsadit. Vcelku lehce se pak přenášel i přes to, že muži vůbec nevyrazili do souboje družstev za obhajobou zlata z Györu. "Měli důvod," bral ohledy na únavu medailistů i potíže Jana Řehuly, který byl po absenci mezi jednotlivci původně připraven jako trumf pro druhý závod stejně jako mezi ženami Lenka Radová.

I přes nedávné zranění v Japonsku se jí nakonec otevřela cesta ke zlatu. To z ME udělalo podnik s historicky nejlepší českou bilancí. Alespoň podle počtu medailí. V roce 1999 stanuli čeští závodníci rovněž třikrát na stupních, ale na první místo nedosáhli. Na Madeiře byl Řehula druhý a Krňávek třetí, teď Řehulu vystřídal Ospalý. Ženy tehdy doběhly třetí, tentokrát na těžkých tratích vydřely na zlato.

Jak triatlonisté sbírali medaile
1999 ME2. Řehula, 3. Krňávek
2000 OH3. Řehula
2001 ME1. Ospalý
2002 ME2. Ospalý, 1. tým mužů
2003 ME2. Ospalý, 3. Krňávek, 1. tým žen

Za dvojicí díra

Ne na jednom jméně stojí český triatlon. Medaile z vrcholných individuálních akcí bralo už celé trio. Krňávek s Ospalým dokázali vyhrát prestižní závody Světového poháru, v němž se prosazuje i Radová. Týmové soutěže naznačují sílu základny. "Ale přece jen je v mužích za dvojicí momentálně nejlepších mezera," přiznával Jelínek.

Z velkých soutěží se jen na MS zatím žádného individuálního medailového výsledku Češi nedostali. A letos to může být stejné. Šampionát na Novém Zélandu v prosincovém termínu Evropany neláká, a to hlavně v zájmu přípravy na příští sezónu. Ta bude olympijská. "Bodů pro účast na hrách v Aténách snad mám dost a nebudu muset honit za každou cenu další," zůstával Ospalý rezervovaný vůči startu na MS. "Ale je to daleko."

Reklama