Hlavní obsah

Salahova socha pod palbou kritiky. Fanoušci se jí vysmívají, ani samotný fotbalista nechápal

Praha

Není to lehký úděl. Umělecky ztvárnit známou osobnost je opravdová výzva. Nedávno se o tom mohl přesvědčit sochař David Moješčík, jehož bronzová podobizna Věry Špinarové v centru Ostravy byla podrobena tvrdé kritice. Teď něco podobného zažívá i autorka sochy slavného útočníka Liverpoolu Muhammada Salaha. Podobizna šestadvacetileté hvězdy byla odhalena v rámci výstavy World Youth Forum v egyptském městě Šarm aš-Šajch. A stejně rychle se na ni snesla vlna negativních ohlasů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Socha Muhammada Salaha byla podrobena ostré kriticeVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Salah je na uměleckém díle zobrazen s roztaženýma rukama a zakloněnou hlavou, jak slaví branku. Podle kritiků však mnohem více než liverpoolského střelce připomíná Leo Sayera (australský zpěvák a skladatel), či herce Daniela Sterna coby představitele lupiče Marleyho z filmu "Sám doma".

Dílo sochařky Mai Abdallaha se tak zařadilo na dlouhý seznam kritizovaných podobizen slavných fotbalistů. Pod podobnou palbu se dostala i socha Cristiana Ronalda, která byla v minulém roce odhalena na Madeiře.

"Vytvořila jsem Salahovu sochu, protože on je jedním z největších symbolů současného Egypta. Věřím, že je originální a výjimečná," doufá umělkyně.

Moc příznivců však za ní nestojí. "Tohle opravdu není Muhammad. Je to karikatura na něj, nemá to s ním nic společného. Nikdo by nehádal, že má znázorňovat Salaha," říkal jeden z přihlížejících.

Ani hvězdný fotbalista však nebyl ze své podobizny nadšen: "Kdo je to?", psal na sociálních sítích liverpoolský střelec.

Salah ve své premiérové sezoně na Anfield Road zaznamenal v 36 zápasech 32 branek. Nedávno s klubem navzdory zájmu Chelsea či AS Řím podepsal novou pětiletou smlouvu.

Reklama

Související témata: