Hlavní obsah

Sterling se stal obětí rasismu, viní z jeho rozdmýchávání média

Anglický fotbalový reprezentant Raheem Sterling z Manchesteru City se podle všeho stal v sobotním šlágru Premier League na hřišti Chelsea obětí rasistických urážek domácích fanoušků. Události ze Stamford Bridge už vyšetřuje klub i londýnská policie. Sám Sterling v reakci uvedl, že rasismus v britském fotbale pomáhají živit média.

Foto: Phil Noble, Reuters

Fotbalista Manchester City Raheem Sterling.

Článek

Čtyřiadvacetiletého rodáka z Jamajky Sterlinga podle televizních záběrů urážel minimálně jeden fanoušek Chelsea, když si šel ofenzivní hráč City do zámezí pro míč. "Musím se tomu jen smát, protože jsem ani neočekával nic lepšího," uvedl na instagramu Sterling.

Sedmačtyřicetinásobný anglický reprezentant se dnes na sociálních sítích více věnoval rasismu ve fotbale obecně, ke kterému podle něj přispívá britský tisk. Sterling to ilustroval dvěma případy, kdy si jeho mladí spoluhráči z City pořídili za zhruba stejnou cenu domy, a média o nich referovala odlišně na základě barvy pleti.

V případě Tosina Adarabioya psal letos v lednu tisk o koupi "panství" s připomínkou, že hráč ještě neodehrál ani minutu v Premier League. U jeho spoluhráče Phila Fodena, jenž je běloch, média psala pozitivněji a akcentovala, že koupil dům pro svou matku.

"Tenhle mladý černý kluk je vykreslen ve špatném světle, což pomáhá živit rasismus a agresivní chování. Takže bych rád všem těm novinám, které nemohou pochopit, jak mohou být v dnešní době lidé rasisty, řekl jediné: pořádně přemýšlejte, jak o věcích informujete, a dejte všem hráčům stejnou šanci," napsal Sterling.

Na Aubameyanga přilétla slupka od banánu

Bývalý hráč Liverpoolu a hvězda City má s médii složitý vztah. Před letošním mistrovstvím světa se ocitl pod palbou kritiky za to, že si nechal vytetovat na nohu útočnou pušku. Sterling tvrdil, že to má být pocta jeho zastřelenému otci.

Rasistický případ se v Premier League objevil i minulý víkend během londýnského derby mezi Arsenalem a Tottenhamem, kdy na slavícího útočníka Arsenalu Pierrea-Emericka Aubameyanga přilétla slupka od banánu.

Reklama

Související témata: