Hlavní obsah

Železného by hokejový velikán Gretzky neovlivnil

PRAHA

V Praze zasedá Mezinárodní olympijský výbor, jehož členem byl i atlet Jan Železný. Kvůli kolizi se závoděním z něj však odešel. Nevylučuje ale, že se vrátí, potvrdil v rozhovoru pro Právo. Pokud by rozhodoval nyní, rozhodně by jej neovlivnil legendární Wayne Gretzky. "Měl řeči proti českému hokeji," vysvětlil Železný.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Jan Železný před časem MOV opustil, věnuje se jen závodění.

Článek

S kým jste se stihl už v rámci jednání MOV potkat?

S předsedou MOV Roggem a tyčkařem Bubkou. Samozřejmě jsem se pozdravil i z dalšími významnými osobnostmi a členy nejvyššího sportovního orgánu.

Nelitujete, že jste sám odešel z MOV?

Nelituji, protože bych s tím teď měl sám vnitřní problémy. Takhle mám relativně klid. Skutečně šlo jen o kolizi se závoděním. Do budoucnosti, pokud bude zájem, návrat nevylučuji. V tomto duchu jsem mluvil i s panem Roggem.

Když jste byl členem MOV, zapůsobili na vás sportovci, kteří podporovali kandidaturu určitého města?

Moc ne. Dostal jsem stohy papírů a v nich ujištění, jak všechno udělají. Ale je to individuální. Ne všichni delegáti sem přijeli už rozhodnutí. Kandidáti pak tahají trumfy na poslední chvíli. Na někoho tak zapůsobí, na jiného ne. Třeba na mne by nezapůsobil Gretzky, který měl údajně nějaké řeči proti českému hokeji.

Kdo je vaším favoritem?

Nemám vyloženého favorita, ale myslím si, že nejvíc šancí má asi Vancouver.

Jak moc vám zasahují do přípravy akce, jichž se v rámci 115. zasedání MOV zúčastníte?

V neděli jsem tomu věnoval večer, v pondělí celý den. Musel jsem dřív vstát, proběhnout se a místo klidné snídaně jsem v rychlosti zhltnul housku. Není to nejlepší, ale ke sportu to prostě patří. Sport nedělám jen pro sebe, tyhle akce se nedaly odmítnout.

Letos jste ohlásil neobvykle mnoho startů před mistrovstvím světa, což jste dříve před vrcholnými akcemi nedělal...

Čeká mě pět startů. Tento pátek v Paříži, pak v Římě a potom už mistrovství světa. Určitě není na vedlejší koleji, ale na té první jsou pro mne olympijské Atény a přípravě na ně podřídím vše. Příští rok bude startů mnohem méně. Teď v závodech hledám, co bych potřeboval, což v tréninku nejde.

Můžete se ještě zlepšovat?

Zlepšovat asi ne, ale mohl bych všechno, co jsem se naučil, skloubit do jednoho hodu. To se mi nikdy nepodařilo. Netvrdím, že by z toho byl světový rekord, ale aby byl hodně daleko a mohl jsem říct, že to bylo devadesátdevět procent mých možností.

Reklama

Související témata: