Hlavní obsah

Fotbalový Liverpool koupí majitelé týmů NHL

LIVERPOOL

FC Liverpool je blízko tomu stát se třetím klubem Premier League vlastněným Američany. Vedení historicky nejúspěšnějšího anglického fotbalového celku dnes doporučilo svým akcionářům, aby přijali nabídku na převzetí od obchodníků George Gilletta mladšího a Toma Hickse. Gillett už je majitelem hokejistů Montreal Canadiens, Hicksovi zase patří tým NHL Dallas Stars a navíc baseballový tým Texas Rangers.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Gillett s Hicksem za osmnáctinásobného mistra nabídli celkem 218,9 miliónu liber (asi 9,3 miliardy korun). Vedle 174,1 miliónu liber za akcie totiž ještě nabídli splacení dluhů ve výši 44,8 miliónu liber. "Je to velký krok kupředu pro akcionáře i fanoušky klubu," komentoval nabídku předseda Liverpoolu David Moores, který by měl po prodeji klubu doživotně zastávat funkci čestného prezidenta.

Výkonný šéf Liverpoolu Rick Parry uvedl, že noví majitelé hodlají do klubu investovat okamžitě a pomoci financovat stavbu nového šedesátitisícového stadionu, jenž má nahradit dosluhující Anfield. Podle klubového vedení zajistí také prostředky na posílení týmu, který anglickou ligu vyhrál naposledy v roce 1990.

Touha po vítězství

Oba podnikatelé připustili, že o fotbale toho moc nevědí. Ale fanoušky Liverpoolu to nemusí znepokojovat, protože Hicks nic nevěděl ani o hokeji, když kupoval Dallas Stars, a ten pak v jeho rukou v roce 1999 vyhrál Stanley Cup. "Důvodem, proč se podnikatelé pouštějí do sportu, je touha po vítězství. Navzdory všem úspěchům, kterých jsem v životě dosáhl, mi nic nedalo víc citového uspokojení než zisk Stanley Cupu a šance sáhnout si na tuto trofej," svěřil se Hicks.

Společně s Gillettem se stanou třetími americkými majiteli anglických prvoligových klubů po Malcolmu Glazerovi (Manchester United) a Randym Lernerovi (Aston Villa). Zahraniční vlastníky mají navíc další čtyři celky Chelsea, Portsmouth, Fulham a West Ham.

Reklama

Související témata: