Hlavní obsah

Hon na Armstronga, taková bude i letošní Tour

PRAHA

Cyklistická Tour de France letos slaví sto let od svého založení. I nadcházející ročník, který startuje sobotním prologem v Paříži, se ponese ve stejném duchu jako ty minulé: je vůbec někdo schopen porazit Američana Lanceho Armstronga a připravit ho o páté vítězství v řadě?

Foto: archiv

Texasan Lance Armstrong triumfoval na Tour de France čtyřikrát v řadě.

Článek

Tato tajenka bude definitivně rozluštěna až 27. července v cíli na Champs Elysées, kdy budou mít závodníci v nohách 3427,5 km. Na startu budou tentokrát dva Češi, oba v roli domestiků svých týmů - Pavel Padrnos v dresu USPostal a René Andrle z ONCE-Eroski.

:. ANKETA: Podaří se Lanci Armstrongovi triumfovat na Tour de France i popáté v řadě? Hlasujte v anketě na konci článku.

Pokud Armstrong, cyklista z texaského Austinu vyhraje i nyní, vstoupí mezi legendy - pětkrát dokázali zvítězit Francouzi Hinault a Anquetil, Belgičan Merckx a Španěl Indurain. "Armstrong je výjimečný a neskutečně sebevědomý," nechal se slyšet Miguel Indurain. Pro většinu expertů je lídr týmu USPostal favoritem číslo jedna.

"Hlavně dopředu nepište, že už jsem Tour vyhrál," nabádal Armstrong novináře. "Bude to znovu o velké dřině," je mu jasné před startem. "Taková tradiční Tour se vším, co k tomuto závodu patří. Největší rozdíl vidím v tom, že letos jsou jen tři etapy s cílem na kopci, což našemu týmu tolik nehraje do karet."

Ullrich je otcem

S velkým napětím se očekává výkon Němce Jana Ullricha, který už Tour vyhrál v roce 1997 v barvách Telekomu. Letos už jezdí za stáj Bianchi. "Bude to můj největší soupeř," uvedl bez váhání Armstrong.

Devětadvacetiletý Ullrich má pro Tour velkou motivaci, neboť se stal v úterý odpoledne otcem dcery Sarah Marie. "Bylo to něco úžasného, pro malou chci tenhle závod vyhrát," řekl Ullrich krátce po porodu ve Freiburgu, který nebyl bez komplikací. "Nejdůležitější je, že jsou obě holky v pořádku," dodal závodník, jenž si však dcerku ani přítelkyni Gaby moc neužil, neboť musel odletět do Paříže. Na Tour už byl kromě zmíněného vítězství třikrát druhý (1998, 2000, 2001) vloni nestartoval kvůli zdravotním problémům.

Beloki chce vyhrát

K dalším favoritům patří určitě Španěl Joseba Beloki z ONCE-Eroski, který poslední tři ročníky nechyběl na stupních vítězů. "Jsem v lepší formě než v minulých letech," uvedl ve španělském deníku AS. "Letos jedu Tour vyhrát. Myslím, že přišel můj čas," prohlásil rezolutně vloni druhý muž závodu. Belokiho pozice bude o to lepší, že nyní bude jediným lídrem své stáje.

"Pojede se jen na něj," přiznal jeho český stájový kolega Andrle. Igor Galdeano, který jel vloni pět etap ve žlutém dresu vedoucího muže, totiž po pádu v závodě Kolem Německa utrpěl trojnásobnou zlomeninu ruky a od té doby ještě pořádně neseděl na kole.

Bez šancí rozhodně není ani další Španěl Iban Mayo, jenž letos zle trápil Armstronga na Dauphine Libére a nakonec skončil druhý. Pětadvacetiletý závodník baskického týmu Euskaltel-Euskadi je výborný v kopcích i časovce, což je předpoklad pro úspěch na Tour.

Armstrong varuje před Hamiltonem

Velké ambice si dělá i vítěz letošního Gira Gilberto Simoni (Saeco), Telekom vkládá naděje do Alexandra Vinokurova z Kazachstánu a Kolumbijce Santiaga Botera, úřadujícího mistra světa v časovce a vloni čtvrtého borce celkové klasifikace na Tour.

Armstrong varuje i před svým krajanem Tylerem Hamiltonem, jenž mu kdysi dělal na Tour dvorního domestika a dnes je lídrem dánského týmu CSC.

Tradičně silná slova vypouští před startem Tour i domácí miláček Richard Virenque (33), pětinásobný nejlepší vrchař závodu. "Tour letos slaví výročí a bylo by úžasné k tomu přispět nějakým skvělým výsledkem. Cítím se výborně, formu jsem časoval právě na tento závod," přiznal jezdec týmu Quick Step.

Na startu 22 týmů

Letošní Tour de France absolvuje 22 devítičlenných týmů. Organizátoři při udělování divokých karet dali tradičně přednost některým domácím druhodivizním stájím, což odnesly mj. švýcarský Phonak a Domina Vacanze s úřadujícím mistrem světa Cipollinim, jehož neúčast vyvolala řadu bouřlivých reakcí.

Na závodníky čeká prolog a 20 etap. Deset z nich je po rovině, sedm v horách a tři časovky (dvě individuální a jedna týmová). Během tří týdnů jsou na programu i dva volné dny.

Nejtěžší etapy přijdou tradičně v Alpách a Pyrenejích. Poprvé zamíchá pořadím časovka družstev (9.7.), první přetěžká etapa s cílem v Morzine je na programu přesně týden po startu. Během závodu bude muset peloton zdolat všechna tradiční stoupání (Galibier, Telegraphe, Tourmalet) a vítěze letošní Tour zřejmě definitivně určí až časovka jednotlivců v předposlední den závodu.

Program Tour de France
5. července: prolog v Paříži (časovka na 6,5 km)
6. července: 1. etapa, Saint-Denis/Montgeron - Meaux, 168 km
7. července: 2. etapa, La Ferté-sous-Jouarre - Sedan, 204 km
8. července: 3. etapa, Charleville-Mézieres - Saint-Dizier, 167 km
9. července: 4. etapa, Joinville - Saint-Dizier, časovka družstev na 68 km
10. července: 5. etapa, Troyes - Nevers, 196 km
11. července: 6. etapa, Nevers - Lyon, 225 km
12. července: 7. etapa, Lyon - Morzine, 226,5 km
13. července: 8. etapa, Sallanches - L'Alpe d'Huez, 211 km
14. července: 9. etapa, Bourg-d'Oisans - Gap, 184,5 km
15. července: 10. etapa, Gap - Marseille, 210 km
17. července: 11. etapa, Narbonne - Toulouse, 158 km
18. července: 12. etapa, Gaillac - Cap'Découverte, časovka na 48,5 km
19. července: 13. etapa, Toulouse - Ax-Bonascre, 197,5 km
20. července: 14. etapa, Saint-Girons - Loudenvielle, 191,5 km
21. července: 15. etapa, Bagnéres-de-Bigorre - Luz-Ardiden, 159,5 km
23. července: 16. etapa, Pau - Bayonne, 197,5 km
24. července: 17. etapa, Dax - Bordeaux, 178 km
25. července: 18. etapa, Bordeaux - Saint-Maixent-l'Ecole, 200 km
26. července: 19. etapa, Pornic - Nantes, časovka na 49 km
27. července: 20. etapa, Ville d'Avray - Paříž, 160 km

Reklama