Hlavní obsah

Cole v mládí odhodil violu, teď mu doma zpívá popová hvězda

LONDÝN/PRAHA

Nejen jako výborný levý obránce a jedna z hvězd londýnské Chelsea je znám anglický fotbalový reprezentant Ashley Cole. Díky manželství se zpěvačkou Cheryl Tweedyová z kapely Girls Aloud, do nějž vstoupili v červenci loňského roku, se jako pár stali v Anglii velkými celebritami.

Foto: www.nice.hu

Ashley Cole ještě v dresu Arsenalu

Článek

Cole v tomto směru následoval například Davida Beckhama, který má za ženu zpěvačku někdejší slavné dívčí kapely Spice Girls Victorii, známou jako Posh Spice.

Jakmile se spolu manželé Coleovi objeví někde na večírku, spouště fotoaparátů se mohou strhnout. "Nezačal jsem s Cheryl chodit, protože je popová hvězda. Bral jsem si ji v první řadě kvůli tomu, že je to hezká a fajnová holka, se kterou mi je dobře. A že zpívá, to je něco navíc," tvrdí Cole. Uznává však, že když se rozhodnou někam společně vyrazit, je z toho peklo. "Sedneme si do restaurace a za oknem číhají paparazzi. Chceme se jen najíst, ne být všude v novinách. Ale je to úděl slavnějších lidí, člověk se s tím nějak musí naučit žít," říká fotbalista tmavé pleti.

Kladný vztah k hudbě

Pětadvacetiletý obránce má kromě fotbalových dovedností kladný vztah k hudbě. A nejen kvůli manželce, která si po svatbě změnila příjmení. "Když jsem chodil do školy, hrál jsem na violu, ale moc daleko jsem to nedotáhl. Radši jsem ji někam zahodil," vzpomíná s úsměvem. Jaký byl jako žák? "Hloupý... Ale učil jsem se hodně. Nikdy jsem nebyl žádné zlobivé dítě, jen jsem měl v hlavě kromě školy spoustu jiných věcí. Ani ne tak tu violu, to spíš fotbal."

Cole přiznává, že hudba provázela jeho život od mládí. "Miloval jsem Michaela Jacksona. Od něj byla asi první deska, kterou jsem si koupil," tvrdí v rozhovoru pro klubový časopis. Na dotaz, zda by si koupil desku kapely Girls Aloud, i kdyby Cheryl nebyla jeho ženou, bleskově odpověděl: "Určitě, holky jsou moc dobré. Jejich muziku poslouchám od začátku," chválí počínání paní Coleové a čtyř dalších zpěvaček ze skupiny, která vznikla v listopadu 2002.

Rodák z městečka Whitechapel na okraji Londýna, jenž v anglické lize debutoval v dresu Arsenalu v osmnácti letech, si už v kariéře prožil, jak krásný i zrádný může fotbal být. V Arsenalu se vypracoval v klíčového hráče, dvakrát s ním vyhrál titul, třikrát Anglický pohár.

Stresující doba

Chelsea kolem něj začala kroužit už v létě 2005. Vše skončilo jen pokutami pro Chelsea, že bez vědomí Arsenalu lanařila jeho hráče. O rok později však už přestup vyšel. Z původních 25 miliónů liber, které Arsenal požadoval, nakonec dostal jen pětinu. Plus francouzského obránce Gallase jako součást kompenzace. Cole podepsal na Stamford Bridge smlouvu těsně před půlnocí 31. srpna, kdy končil přestupní termín.

"Ta doba pro mě byla stresující. Mohl jsem jen sedět na zadku a doufat, že nakonec dojde k dohodě. Do poslední minuty jsem byl nervózní," přiznává Cole. Ve své autobiografii pak ostře kritizoval Arsenal, že mu v přestupu všemožně bránil. "Jsi zrádce," slyšel od fanoušků Gunners. Ti ho okamžitě překřtili na Cashley. Slovo cash znamená v angličtině finanční hotovost a všichni věděli, že jde do Chelsea v první řadě vylepšit své již tak tučné konto.

Ruský boss Abramovič mu dal plat 90 000 liber týdně, což v Arsenalu zdaleka neměl. "Těžko někomu mohu vysvětlovat, že za tím bylo jen sportovní hledisko. Nejsem přece jediný hráč, který přestupuje v Anglii z jednoho velkého klubu do druhého," hájí se hráč, jehož vzorem byl záložník Arsenalu i Chelsea David Rocastle.

Roberto Carlos stojí na vrcholu

Tento anglický reprezentant zemřel ve 33 letech v roce 2001. "Rocastle byl první fotbalista, který mi učaroval," přiznává Cole. Z levých obránců pak u něj stojí na samém vrcholu Brazilec Roberto Carlos z Realu Madrid. "Jednou bych chtěl být tak dobrý jako on," tvrdí 57násobný anglický reprezentant.

Momentálně však příliš důvodů k radosti nemá. V zápase s Blackburnem 31. ledna si poranil kolenní vazy a i když nemusel na operaci, návrat na trávník chystá v ideálním případě začátkem dubna. "Věřím, že se vrátím v plné síle," doufá Ashley Cole.

Reklama

Související témata: