Hlavní obsah

Čech opět neinkasoval, Arsenal si pohárový zápas zopakuje

Fotbalisté Chelsea postoupili do čtvrtfinále Anglického poháru poté, co v 5. kole porazili druholigový Norwich 4:0. Český brankář Petr Čech tak nedostal gól už v sedmém utkání po sobě, v sobotu ho však hned dvakrát zachránila tyč. Čech si ještě pořádně nesáhl na míč a již mohl kapitulovat, ale záložník Safri trefil jen brankovou konstrukci.

Článek

Český reprezentant pak v závěru dvakrát předvedl své umění, když konečky prstů vyrazil hlavičku Crofta na spojnici tyče a břevna a následně si poradil se střelou Fotheringhama z pěti metrů.

Chelsea se dostala do vedení pět minut před pauzou, když Wright-Phillips tečovanou střelou z hranice pokutového území překonal brankáře Gallachera, který již v 11. minutě vystřídal zraněnou jedničku Marshalla.

Druhý gól po změně stran přidal kanonýr Drogba. Poté skóroval do prázdné branky Essien po přihrávce Ševčenka, jenž skóre uzavřel přesnou hlavičkou k tyči.

Smolně skončil zápas pro obránce Chelsea Boulahrouze, který ve svém prvním utkání od 2. ledna, kdy si poranil koleno, musel střídat kvůli vykloubenému ramenu už v první půli.

Arsenal neskóroval a čeká jej utkání navíc

Jen bezbrankovou remízu uhráli fotbalisté Arsenalu s Blackburnem. O postupujícím do čtvrtfinále se tak rozhodne až v odvetě, která je předběžně stanovena na 28. února.

Arsenal si největší šance vypracoval až v závěru, ale brankář Blackburnu Friedel skvělými zákroky domácí střelce vychytal. Ztroskotal na něm také kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, který do utkání zasáhl od 68. minuty. Po rychlých přihrávkách se dostal do vyložené šance, ovšem obklopen obránci již nedokázal Friedela obhodit.

Americký brankář se znovu vytáhl dvě minuty před koncem, když nejprve robinsonádou vyškrábl pokus Fábregase a následně skočil pod nohy Hoytovi, čímž mu zabránil skórovat do prázdné branky.

Ani Manchester nedokázal vyhrát

Odveta čeká i na vedoucí celek anglické ligy Manchester United. Ten oslaben o několik hráčů základní sestavy, kteří dostali od trenéra Fergusona volno, remizoval 1:1 s Readingem. Manchester měl celé utkání velkou převahu, ovšem většinu šancí nedokázal využít.

Trefil se pouze defenzivní záložník Carrick ranou z 25 metrů. Hosté vyrovnali v polovině druhé půle, když po rohovém kopu mířil hlavou přesně pod břevno Gunnarsson.

O postup v odvetě bude bojovat také Middlesbrough, které remizovalo 2:2 s druholigovým West Bromwichem, přestože dvakrát vedlo.

Pergl se objevil na lavičce Prestonu

Po výhře nad druholigovým Prestonem postoupili fotbalisté Manchesteru City do čtvrtfinále Anglického poháru. Šestnáctý tým první ligy na poslední chvíli odvrátil hrozbu opakovaného zápasu, když o postupu rozhodl až pět minut před koncem.

Do vedení se dostal již v úvodu zápasu Preston zásluhou branky útočníka Nugenta. Ještě do poločasu stačil Manchester vyrovnat, když se prosadil obránce Ball. Nerozhodný stav trval až do konce a zdálo se, že se podobně jako v dalších třech zápasech 5. kola bude muset utkání opakovat.

Ovšem pět minut před koncem si v souboji se Samarasem vstřelil vlastní branku domácí Hill a poslal Manchester do vedení, které ještě v nastaveném čase potvrdil záložník Ireland.

Český obránce Pavel Pergl se poprvé od lednového přestupu ze Sparty do Prestonu objevil alespoň na lavičce náhradníků.

Laštůvka čtyřikrát inkasoval

Čtvrtfinále si zahraje také Tottenham, který zásluhou dvou branek irského útočníka Keanea a bulharského kanonýra Berbatova vyřadil Fulham. Český brankář Jan Laštůvka v brance Fulhamu inkasoval již v šesté minutě.

Akci začal dlouhým nákopem Laštůvkův brankářský sok Robinson, jenž ani tentokrát do branky nepustil Radka Černého. Míč pak Mido hlavou přiťukl ke Keaneovi, který ranou z voleje trefil přesně roh branky.

Druhá branka byla téměř stejná: Mido opět hlavičkoval a Keane bez přípravy střílel. Fulham se pak snažil snížit, ovšem John ve vyložené šanci přestřelil.

A tak udeřilo na druhé straně, když Berbatov nadvakrát překonal Laštůvku, v úplném závěru pak přelstil ofsajdovou past a sám proti českému brankáři nezaváhal: lobem upravil na konečných 4:0 pro Tottenham.

FA Cup - 5. kolo:
Arsenal - Blackburn 0:0, Middlesbrough - West Bromwich Albion 2:2, Chelsea - Norwich 4:0, Plymouth - Derby 2:0, Watford - Ipswich 1:0, Manchester United - Reading 1:1, Preston - Manchester City 1:3, Fulham - Tottenham 0:4.

Reklama

Související témata: