Hlavní obsah

Nový stadion zdvojnásobil Arsenalu tržby

Stěhování na nový stadion se může fotbalovému klubu vyplatit. Alespoň v případě londýnského Arsenalu. Ten totiž za prvních šest měsíců od přestěhování z legendárního Highbury na nový Emirates Stadium vykázal takřka dvojnásobné tržby. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy klubového vedení.

Foto: Arsenal FC

Obránce Arsenalu Ashley Cole

Článek

Arsenal vykázal od počátku června do konce listopadu 2006 příjmy ve výši 100 miliónů liber, přitom o rok dříve to bylo ve stejném období 57 miliónů. Postaral se o to především nový stadion pro 60 000 sedících diváků, tedy o více než třetinu větší, než bylo staré Highbury. Na něj se vešlo v posledních letech jen něco přes 38 tisíc příznivců.

Odchod z bezmála stoletého Highbury ale nebyl zadarmo. Nový stadion stál 390 miliónů liber, v přepočtu asi 1,62 miliardy korun, které bude muset klub postupně splácet. I proto se za sledované období pohybuje účetnictví Arsenalu v červených číslech, ztráta dosáhla 6,2 miliónu liber.

Vedení si s tím ale hlavu neláme. "Nový stadion nám umožnil nejen zlepšit podmínky pro fanoušky a zvýšit tržby, ale do budoucna by měl přinést klubu i mnohem větší finanční zdroje," řekl klubový ředitel Peter Hill-Wood.

Nové byty se zamlouvají i Piresovi

Ve smělých plánech Arsenalu má své místo i starý stadion. Skelet dvou jeho tribun zůstal zachován a poslouží pro výstavbu více než 700 nových bytů, obytné bloky vyrostou i na základech tribun za někdejšími brankami. Z hřiště se stane oddychový park.

Bydlení ve vesměs malometrážních bytech si ale nebude moci dovolit jen tak někdo: ceny začínají na 300 tisících liber. Přesto už je podle developerské společnosti přes 85 procent apartmánů prodáno. Jeden z nich už má zamluvený i Robert Pires, do loňského léta opora záložní řady Arsenalu.

Reklama

Související témata: