Hlavní obsah

Brankář Filan odejde po sezóně z Wiganu do Austrálie

LONDÝN

Sedmatřicetiletý brankář John Filan v létě po čtrnácti letech opustí anglické fotbalové trávníky. Veterán, který hájí barvy prvoligového Wiganu, definitivně potvrdil, že nevyužije nabídku na prodloužení smlouvy a míří do rodné Austrálie. Ostřílený gólman strávil ve Wiganu posledních šest sezón a o víkendu pomohl skvělým výkonem udržet svůj klub nad pásmem sestupu, i když je v mužstvu až trojkou.

Článek

Filan přišel do Anglie v roce 1993, tehdy oblékal dres Cambridge United. O dva roky později už zamířil do vyšší soutěže, angažovalo jej Coventry, posléze Blackburn a Wigan. Ve všech týmech patřil k oporám, i ve Wiganu mu patřil až do loňska post jedničky.

Klub však poté do branky angažoval postupně Mika Politta a Chrise Kirklanda a Filan strávil většinu času na tribuně. Během února se ale oba brankáři začali potýkat se zraněními a australskému veteránovi se otevřela cesta zpět do sestavy.

Poslední dva zápasy Wiganu odchytal právě on a o víkendu byl klíčovou postavou svého týmu při výhře 1:0 nad Newcastlem. K nečekanému úspěchu přispěl zneškodněnou penaltou a několika dalšími skvělými zákroky, za první tým přitom nastoupil poprvé po deseti měsících.

Ani vydařený návrat jej ale nedonutil přehodnotit myšlenky na odchod. "Už jsem pevně rozhodnutý. V Sydney kupuji dům, je čas se s rodinou vrátit," řekl Filan novinářům. Podle svých slov chce odejít na výsluní a s čistým svědomím, že si Wigan udrží prvoligovou příslušnost i pro příští ročník. Zda s fotbalem skončí nadobro, nebo bude chytat za nějaký australský tým, o tom prý ještě není rozhodnut.

Reklama

Související témata: