Hlavní obsah

Chelsea chce být světovou jedničkou do roku 2014

KUALA LUMPUR

Vítěz posledních dvou ročníků anglické fotbalové Premier league londýnská Chelsea ve čtvrtek podepsala se zástupci vedení Asijské Fotbalové Konfederace (AFC) smlouvu o pomoci s rozvojem hráčského potenciálu a lig v Číně. K tomuto kroku vede Angličany touha po zisku rozhodující části fanoušků na ekonomicky lukrativním asijském trhu.

Článek

Vše odstartoval program známý pod názvem "Vize Asie“, který běží od roku 2002 a jeho horizont je stanoven letopočtem 2012. Jedná se o dlouhodobý závazek rozvoji lig a hráčského potenciálu v zemích jako je Čína či Írán, ale také fotbalově stagnujících státech jako je například Bangladéš s Indií.

Výkonný prezident Chelsea Peter Kenyon ve čtvrtek podepsal čtyřletou smlouvu o pomoci při tomto rozvoji s Asijskou Fotbalovou Konfederací a především pak o podpoře čínského fotbalu. „Cílem číslo jedna se zajistit, aby bylo na Chelsea vzpomínáno v souvislosti s rozvojem fotbalu v Číně,“ řekl Kenyon.

Bude Chelsea světovým klubem č. 1 do roku 2014?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Přední evropské kluby se snaží získat svou část bohatého asijského trhu již posledních pár let. Slouží k tomu různé promoakce, včetně přátelských utkání mimo sezónu jednotlivých evropských lig. „Úkolem Chelsea je být v roce 2014 světovým klubem číslo jedna. To se nám bez asijského trhu nemůže podařit,“ prohlásil Kenyon na tiskové konferenci v sídle Asijské Fotbalové Konfederace v Kuala Lumpuru.

V rámci programu "Vize Číny" bude z deseti čínských měst dle výběru AFC posláno deset nadějných mladých hráčů na tréninkovou stáž do Londýna. Hráč roku Asie bude mít navíc možnost měsíčního tréninku s Chelsea. Londýnský klub se momentálně neangažuje v žádné jiné zemi světa.

„Chceme Chelsea zajistit exkluzivitu pro Čínu,“ prohlásil prezident AFC Mohamed Hamman a dodal, že zapojení anglického klubu do projektu je velkým přínosem pro Asii, který pomůže celý proces zrychlit. Odděleně od Číny jsou v programu "Vize Asie" zapojeny fotbalové svazy Ománu, Bangladéše, Indie, Vietnamu a Íránu. Fotbalové asociace Barmy a Tchaj-wanu se připojí tento rok.

Reklama

Související témata: