Hlavní obsah

Manchester zaváhal v Portsmouthu, Chelsea ztrácí už jen tři body

LONDÝN

Český brankář Petr Čech v sobotu v Premier League opět udržel čisté konto a pomohl fotbalistům Chelsea k výhře 1:0 v londýnském derby s Tottenhamem. Reprezentační gólman v anglické lize neinkasoval již 792 minut. Zaváhal lídr z Manchesteru, který převapivě prohrál v Portsmouthu 1:2. Na obhájce titulu tak má United už jen tříbodový náskok.

Foto: REUTERS/Eddie Keogh

Fotbalisté Chelsea

Článek

Chelsea i Tottenham v týdnu hrály v evropských pohárech, a tak se v sestavách objevilo hned několik náhradníků. Přesto svěžejším dojmem působila Chelsea, která měla den odpočinku navíc. Neustále měla převahu, ale ani nejlepší ligový střelec Drogba šance nevyužil.

Na začátku druhé půle ale své spoluhráče podržel Čech, když vyrazil hlavičku Mida, mířící pod břevno. Z následného protiútoku ale udeřilo na druhé straně. Obránce Carvalho si naběhl na přihrávku Mikela a střelou z třiceti metrů zaskočil Robinsona, který opět dostal přednost před českým gólmanem Radkem Černým.

Čech, který naposledy v lize inkasoval 20. ledna v utkání proti Liverpoolu, pak musel ještě jednou předvést své umění. Střídající Berbatov opět hlavičkoval pod břevno, ale česká jednička míč vypíchla nad.

Manchester prohrál vlastním gólem 

Manchester United šel tedy do utkání s Portsmouthem s tím, že musí vyhrát, pokud chce udržet šestibodový náskok před Chelsea. To se mu však nepovedlo a zápas nezvládl. Domácí sice byli pod neustálým tlakem, ale dokázali podnikat nebezpečné protiútoky. Po jednom z nich tvrdě vypálil Benjami, Van der Sar v brance Manchesteru míč jen vyrazil a dobíhající Taylor poslal domácí do vedení.

Hosté poté vystřídali a posílili útok, ale i v těch největších šancích ztroskotávali na brankáři Jamesovi. Naopak svůj den neměl Van der Sar, který se v závěru při vyběhnutí nedohodl se stoperem Ferdinandem, jehož malá domů zamířila do prázdné branky Manchesteru. Záhy sice O'Shea snížil, ale prohru 1:2 již hosté neodvrátili, přestože si ještě dokázali vytvořit velký tlak. Manchester tak má v čele tabulky už jen tříbodový náskok a souboj o titul bude ještě velmi napínavý.

Arsenal poprvé prohrál na novém stadiónu 

První prohru na novém stadionu Emirates Stadium zaznamenali fotbalisté Arsenalu, když nestačili na předposlední West Ham United. Tedy na soupeře, který jako poslední dokázal Arsenal porazit na jeho hřišti, a to v únoru loňského roku.

Domácí sice byli po celé utkání lepším týmem, ale především zásluhou výborného výkonu brankáře hostů Greena se nedokázali prosadit. Naopak West Ham využil ke vstřelení branky hned svou první velkou šanci. Těsně před pauzou si na dlouhý míč naběhl Zamora a z hranice pokutového území přeloboval Lehmanna.

Kanonýři si největší šanci na vyrovnání vypracovali pět minut před koncem, když se centr kapitána české reprezentace Tomáše Rosického dostal až k nohám Gilberta Silvy, který však trefil jen tyč. Ke vstřelení branky neměl daleko také sám Rosický, který na Greenovu branku vypálil hned pětkrát. Jednu z jeho střel Green vyrazil jen s velkou námahou.

Berger oplatil důvěru vyrovnávací brankou 

Arsenalu se tak vzdaluje možnost skončit na třetím místě v tabulce, jelikož Liverpool svůj náskok zvýšil již na pět bodů. Pomohla mu k tomu výhra 2:1 v Readingu, kterou brankou čtyři minuty před koncem zařídil střídající útočník Kuijt. Ten si naskočil na Pennantův centr a hlavou vstřelil vítěznou branku.

Fotbalisté Aston Villy zvítězili 2:1 na hřišti Blackburnu také díky brance českého záložníka Patrika Bergra. Ten dostal poprvé v sezóně šanci v základní sestavě a důvěru splatil v 34. minutě. Naběhl si na Bardsleyův přetažený centr a svou obávanou levačkou srovnal na 1:1. O vítěznou branku se pak po změně stran postaral Agbonlahor.

PREMIER LEAGUE - 32. kolo:
Chelsea - Tottenham 1:0 (52. Carvalho), Arsenal - West Ham United 0:1 (45.+2 Zamora), Blackburn - Aston Villa 1:2 (24. McCarthy z pen. - 34. Berger, 73. Agbonlahor), Middlesbrough - Watford 4:1 (5. a 75. Viduka, 27. Boateng, 79. Rochemback), Reading - Liverpool 1:2 (47. Gunnarsson - 15. Arbeloa, 86. Kuijt), Sheffield United - Newcastle 1:2 (74. Nade - 17. Martins, 80. Taylor), Wigan - Bolton 1:3 (32. Heskey - 68. a 73. Tajmúríján, 44. Anelka), Portsmouth - Manchester United 2:1 (30. Taylor, 89. Ferdinand vlastní - 90. O'Shea).

Reklama

Související témata: