Hlavní obsah

Vedoucímu Manchesteru United hrozí v anglické lize odpočet bodů

MANCHESTER

Manchesteru United hrozí odpočet bodů za porušení pravidel Premier League při přestupu brankáře Tima Howarda do Evertonu. Jednou z podmínek transferu totiž byla klauzule, že americký fotbalista nesmí nastupovat proti svému bývalému klubu. Anglická pravidla ale něco podobného povolují pouze při hostování. O titulu tak nemusí být rozhodnuto ani po nedělní případné ztrátě Chelsea v derby s Arsenalem.

Článek

Skutečnost, že Howard nemohl proti United nastoupit, prozradil trenér Evertonu David Moyes. "Když jsme dohadovali Timův přestup, chtěli ve smlouvě ponechat podmínku z původního hostování," prohlásil kouč. Howard byl v Evertonu na hostování do konce sezóny, ale v únoru se kluby dohodly na jeho trvalém přesunu.

Shodou okolností právě v duelu 36. kola s Evertonem udělali hráči United důležitý krok na cestě za titulem. V utkání sice prohrávali 0:2, ale dokázali vývoj otočit a zvítězit 4:2, když jim k výhře pomohla chyba náhradního gólmana Iaina Turnera.

Případné oslavy titulu se budou muset odložit 

"Kdybychom věděli, že transfer proběhl za takových podmínek, nikdy bychom ho nepovolili. Je to jasné porušení pravidel," citovala agentura Reuters mluvčího Fotbalové asociace s tím, že vedení ligy okamžitě zahájilo vyšetřování. Podle pravidel může být Manchester potrestán pokutou, ale i odpočtem bodů. Šetření tak zřejmě odloží případné oslavy titulu. Pokud by v neděli Chelsea neporazila Arsenal, stal by se Manchester již v předstihu anglickým mistrem.

Vedení anglického fotbalu se v krátké době zabývá už druhým případem porušení přestupových regulí. West Ham United byl potrestán pokutou 5,5 miliónu liber za transfer Javiera Mascherana a Carlose Téveze. Proti rozhodnutí se odvolaly kluby ohrožené v Premier League sestupem a chtějí, aby byly anulovány výsledky všech utkání, ve kterých argentinští hráči za sedmnáctý tým tabulky nastoupili.

Reklama

Související témata: