Hlavní obsah

Ferguson si letošního titulu váží ze všech nejvíc

PRAHA

Už k devíti titulům přivedl v anglické lize fotbalisty Manchesteru United kouč Alex Ferguson. Ale toho posledního, kterého se "Rudí ďáblové" dočkali v neděli po remízovém zaváhání konkurenční Chelsea na půdě Arsenalu, si slavný skotský trenér prý váží ze všech nejvíc. Zřejmě hlavně proto, že byl možná nejméně očekávaný.

Článek

Hráči United se na anglickém trůnu vyhřívají znovu po čtyřech letech a zároveň ukončili dvouletou nadvládu Chelsea. Její kouč José Mourinho ale i tak tvrdil, že je na svůj tým pyšný.

Ferguson potvrdil, že letošní titul se bude ve sbírce jeho trofejí vyjímat velmi vysoko. "Hlavně proto, že tato sezóna pro nás byla po třech letech bez vítězství velkou výzvou. Potřebovali jsme úspěch," řekl kouč, který s Manchesterem poprvé slavil vítězství v lize v roce 1993 a v letech 1997 až 1999 byl také u velkého hattricku korunovaného navíc vítězstvím v Lize mistrů.

Podle Fergusona Manchester hodně povzbudil skvělý start do soutěže. "Důležité bylo, že se nám povedl začátek sezóny, od začátku jsme byli na čele a nemuseli pořád stahovat nějaký náskok," uvedl Ferguson, jehož mužstvo od sedmého kola nepustilo vedení v Premier League. "Opravdu musím před chlapci smeknout za to, jak to letos zvládli," rozplýval se trenér, který loni v listopadu oslavil dvacet let od svého nástupu do funkce.

Suverénní vládce minulosti let je zpět

Ferguson v anglické lize dokázal, že jeho tým není na odpis. Přestože se mohlo zdát, že po suverénní nadvládě ve druhé polovině devadesátých let v posledních sezónách za konkurencí zaostával. Teď je tým z Old Trafford znovu na úplné špici a Ferguson si úspěch náležitě vychutnává. "Letos jsem vlastně slavil velký double, protože v neděli vyhrál svoji soutěž i můj vnouček," líčil s úsměvem Ferguson, který kvůli nedělním rozhodujícímu zápasu svého vnuka viděl až závěr duelu mezi Arsenalem a Chelsea.

"A měl jsem srdce až v krku," popisoval Ferguson svoje pocity, když sledoval, jak Chelsea svírá Arsenal před jeho brankou. Obhájci titulu v neděli jen remizovali 1:1 a v tabulce už Manchester nemohou předstihnout. "Ale Chelsea si zaslouží opravdu velké uznání," ocenil soupeře Ferguson, který už vstřebal středeční vyřazení v semifinále Ligy mistrů s AC Milán. "V minulosti jsem byl posedlý výhrami na evropské scéně, ale v posledních letech jsem pohled přehodnotil a vytýčil si před sebe jako prioritu úspěch v Premier League," líčil Ferguson.

Na odchod z lavičky Manchesteru prý ani zdaleka nepomýšlí. "Když vidíte to nadšení kolem sebe a zápal mladých hráčů, ale i Giggse, Scholese a Nevilla pro práci, tak vám to dává sílu pokračovat. Dokazuje mi to, že jsem pořád trenérem na svém místě. Jít do důchodu je až moc snadné," řekl Ferguson. "Dokud mě tahle práce bude bavit, tak zůstanu. A silní budeme i příští rok," naznačil nejúspěšnější britský trenér všech dob, že jej dobývání vítězství stále neomrzelo.

Chelsea může mít čisté svědomí 

Zatímco v Manchesteru vládne euforie z ligového triumfu, Chelsea se během jednoho týdne rozplynuly sny o úspěchu v Premier League i Lize mistrů, kde v semifinále po penaltách vypadla s Liverpoolem. Trenér Mourinho ale hráčům nic nevyčítal.

"V šatně jsem hráčům řekl, že je mám ještě mnohem radši než v minulých dvou letech, kdy jsme vyhráli ligu," řekl Mourinho po nedělním utkání na půdě Arsenalu. Podle portugalského kouče dala Chelsea do letošní sezóny maximum, proto může mít čisté svědomí.

"Někdy vyhráváte všechno a někdy zase nic, protože do toho nedáváte všechno. Ale to není náš případ. V našem klubu lidé pracovali ještě víc než v minulých dvou sezónách, jenže tehdy jsme nemuseli řešit tolik problémů se zraněními a všechno bylo až moc snadné," řekl Mourinho, kterému v průběhu letošního ročníku kvůli zraněním chyběly největší opory v čele s brankářem Petrem Čechem či kapitánem a klíčovým obráncem Johnem Terrym. "Ale kdybych chtěl zažít snadnou sezónu, tak můžu jít trénovat do země, kde je titul samozřejmostí," uvedl trenér.

Mourinho přesto doufá, že Chelsea sezónu zakončí úspěšně. Ve finále Anglického poháru ji čeká finálový duel s Manchesterem United, s kterým může alespoň částečně vyrovnat účty za ligu. "A hlavně znovu budeme připraveni na další sezónu," řekl Mourinho.

Reklama

Související témata: