Hlavní obsah

Tevez už ve West Hamu skončil, přesto ho bude vyšetřovat FIFA

CURYCH

Mezinárodní fotbalová federace FIFA bude vyšetřovat kontroverzní přestup Argentinců Carlose Teveze a Javiera Mascherana do West Hamu. Dnes to na tiskové konferenci v curyšském sídle FIFA oznámil její prezident Sepp Blatter. Dodal, že vyšetřování poběží bez ohledu na soudní spor, který hodlají v Anglii začít konkurenční kluby. Ani jeden z hráčů přitom v příští sezóně dres tohoto londýnského celku neoblékne.

Článek

"Celou situaci velmi pozorně sledujeme a podrobně prozkoumáme i patřičné dokumenty, jakmile nám je anglická liga a tamní fotbalový svaz předají," řekl Blatter. "Uděláme to o své vůli, bez ohledu na to, zda nás někdo požádá," dodal.

FIFA dosud nechávala volný prostor k disciplinárním trestům národním svazům, nyní se ale rozhodla vzhledem k rozměru celé kauzy jednat sama. Blatter také nastínil, jaká opatření může FIFA přijmout. "FIFA má právo a moc uplatnit všechna opatření svého disciplinárního řádu, což obnáší jak pouhé varování, tak i bodový odečet nebo vyloučení ze soutěže," řekl Blatter. Dodal, že disciplinární komise "rozhodne zcela určitě ještě před začátkem nové sezóny".

Oba hráči byli "pronajímáni"

Oba Argentinci přišli do Anglie loni v létě, jejich hráčská práva však nepatřila klubu, nýbrž třetí straně. Tou je agentura Media Sports Investment, patřící britskému obchodníkovi Kiovi Joorabchianovi. Anglická legislativa však zakazuje, aby klub nasadil fotbalistu, jehož hráčská práva nevlastní. A Joorabchian své hráče podle všeho po celou sezónu jen "pronajímal".

West Ham byl za nerespektování této směrnice letos na jaře potrestán rekordní pokutou 5,5 miliónu liber (asi 227 miliónů korun). Navíc se nyní čtyři prvoligové kluby spojily ve snaze vymoci pro West Ham bodový odečet, který podle nich měla liga uplatnit místo pokuty; to by pro tým znamenalo sestup. Zachránil by se naopak Sheffield United, který celou iniciativu vede.

O Teveze má zájem i AC Milán

Ani jeden z Argentinců už zřejmě dres West Hamu neoblékne. Dvaadvacetiletý záložník Mascherano odešel už v zimě do Liverpoolu a také Tevezovo působení je nejspíš u konce. Přitom v posledním kole zajistil právě Tevezův gól West Hamu záchranu v Premier League.

Klub za něj navíc nedostane navíc vůbec žádné odstupné. Joorabchian za třiadvacetiletého útočníka, často srovnávaného s Diegem Maradonnou, požaduje 30 miliónů liber (asi 1,24 miliardy korun), taková částka je ale mimo možnosti West Hamu.

Deník The Sun dnes uvedl, že o Teveze projevuje zájem hned několik předních evropských klubů, mezi něž patří i AC Milán a Sevilla, nejblíže získání argentinské hvězdy je však Real Madrid. Joorabchian nicméně tvrdí, že o hráčově budoucnosti zatím není rozhodnuto, a sám Tevez mezitím odcestoval zpátky do Argentiny.

Reklama

Související témata: