Hlavní obsah

Chelsea chce napravit nepovedený konec sezóny ziskem poháru

Stylovější vyvrcholení letošní fotbalové sezóny si snad ani angličtí fanoušci nemohli přát. V nově zrekonstruovaném slavném chrámu ve Wembley se v nejstarší fotbalové soutěži na světě, Anglickém poháru, utkají dva úhlavní rivalové, čerstvý ligový mistr Manchester United a Chelsea.

Článek

Pro londýnský klub s českým brankářem Petrem Čechem je prestižní sobotní souboj poslední šancí jak zachránit nepovedený závěr sezóny, naopak svěřenci Alexe Fergusona mohou jako první tým od roku 2002 získat double a definitivně potvrdit svoji nadvládu na britských ostrovech.

Ještě před pár týdny sebevědomý trenér Chelsea José Mourinho směle vyhlašoval útok na "treble" - vítězství v Lize mistrů, domácí lize i Anglickém poháru, ale po semifinálovém vyřazení v prestižní evropské klubové soutěži od Liverpoolu a nevydařeném konci anglické ligy se naděje jeho týmu ztenčily na domácí pohár. Chelsea může být nakonec ráda, že v únoru vyhrála méně prestižní Ligový pohár a má jistotu, že sezóna pro ni neskončí bez vítězné trofeje.

Extra neobyčejný zápas

"Pro nás to bude v sobotu strašně důležitý zápas. Střetnou se dva nejlepší celky v zemi, a to udělá zápas extra neobyčejným. Zaměřili jsme se na ten zápas a chceme ho vyhrát. Já ho hodnotím stejně vysoko jako Premier League nebo Ligu mistrů," odmítl Joe Cole, že by Anglický pohár považoval za soutěž útěchy. "Můžeme sezonu zakončit ziskem dvou trofejí, což by byl veliký úspěch," doplnil Cole, který se zdárně zotavil ze zlomeniny nohy a od dubna opět vyztužil zálohu Chelsea.

Jeho úspěšná rekonvalescence je však jednou z mála pozitivních zpráv v táboře Londýňanů. Mourinhovi budou v sobotu určitě chybět Ballack, Carvalho, Ševčenko, velmi nejistý je start Ashleyho Colea i Obiho Mikela, alespoň na lavičce náhradníků by mohl začít Robben.

Portugalského stratéga dohnala rozsáhlá marodka dokonce k úvahám o zapsání třetího brankáře Hilária na soupisku jako útočníka. "Když bude Ashley fit, možná budu mít k dispozici 15 hráčů. To není moc příznivé," posteskl si Mourinho. Současné trenérovy trable završil bláznivý incident s jeho psím miláčkem, kterého odmítl vydat do karantény a nakonec byl zatčen.

Manchester si na rozdíl od sobotního soka udobřovat fanoušky nepotřebuje. V anglické lize nečekaně ukončil vítězné panování Chelsea a po třech letech zvedl nad hlavu pohár pro šampióna. Finále Anglického poháru je pro Manchester třešničkou na dortu a možností definitivně ukázat, kdo že je v Anglii nejlepší. Obě letošní měření sil v lize skončila remízou, před čtrnácti dny se rivalové rozešli bez branek.

Sen ještě neskončil

"Sen ještě neskončil. Věřím, že ho ukončíme až sobotní výhrou nad Chelsea," přál si obránce Patrice Evra. "Nestává se každý den, že máte možnost získat double. Máme velkou motivaci, nikdo z nás nechce prohrát první zápas na novém Wembley," prohlásil francouzský bek.

Otevření nově zrekonstruovaného stadiónu ve Wembley dokreslí slavnostní atmosféru duelu. Do hlediště legendárního fotbalového chrámu, kde se v roce 1996 střetli čeští fotbalisté v památném finále mistrovství Evropy s Německem, se poprvé po sedm let trvající úpravě vměstná až 90 tisíc příznivců. Poslední finále Anglického poháru ve Wembley před jeho rekonstrukcí ovládli v roce 2000 hráči Chelsea, ale jinak jsou do historie nejstarší soutěže na světě zapsáni tučnějším písmem fotbalisté "Reds".

Pohár nad hlavu zvedali už jedenáctkrát, pětkrát u toho byl kouč Ferguson. Naposledy v roce 2004, kdy Manchester porazil druholigový Millwall 3:0. Ale o rok později nestačil na Arsenal a Sira Alexe dodnes straší vzpomínka na nepovedený penaltový rozstřel. "Všichni znáte moji bilanci penalt. Musíme věřit, že na ně nedojde," doufal Ferguson, který za své působení u United vyhrál pouze tři penaltové rozstřely.

Ferdinand chce smazat vzpomínky

První titul v Anglickém poháru touží získat stoper Rio Ferdinand, jenž si při finále proti Millwallu odpykával osmiměsíční trest za odmítnutí dopingové zkoušky. "Dříve jsem byl v poháru velmi zklamaný, a tak bych teď rád ochutnal i trochu vítězství. Chci smazat vzpomínky sobotním triumfem," řekl reprezentační obránce. Naopak jeho kolega z obrany Gary Neville i Louis Saha budou ve finále Fergusonovi kvůli zranění chybět.

Sobotní zápas mezi Manchesterem a Chelsea má výkop v 16:00, řídit ho bude zkušený rozhodčí Steve Bennett. Přímý přenos vysílá sportovní kanál Sport1.

Reklama

Související témata: