Hlavní obsah

Pro Čecha je Anglický pohár odměnou za smolnou sezónu

Krásnější dárek k dnešním pětadvacátým narozeninách si snad ani nemohl český fotbalový brankář v barvách londýnské Chelsea Petr Čech nadělit. V ostře sledovaném finále Anglického poháru proti Manchesteru United pomohl svému klubu čistým kontem k zisku prestižní trofeje a sám přidal k titulu v Premier League a Ligovém poháru triumf i v poslední anglické soutěži, v níž mu prvenství scházelo.

Článek

Čerstvý oslavenec si na konci sezóny po vypadnutí z Ligy mistrů a neúspěchu v domácí soutěži konečně vychutnal vítězné pocity a těšil se, co mu večer manželka nadělí k narozeninám. "Nejhezčí dárek už jsem ale dostal v sobotu. Pohár jsme si všichni v Chelsea za tu těžkou sezonu plnou problémů zasloužili. Nebylo to vůbec jednoduché, potkalo nás spoustu zranění, takže dva poháry za letošní ročník jsou úspěchem," připomněl Čech únorový triumf v méně prestižním Ligovém poháru.

Sám označil výhru v nejstarší klubové soutěži na světě za důstojnou tečku složitého ročníku, v němž musel překonat říjnové těžké zranění hlavy. "Byla to pro mě speciální sezóna a po těch všech úskalích je pohár na závěr nejlepší odměnou. V polovině října to vypadalo, že bych vůbec nemusel do konce sezóny nastoupit, takže si poháru velice vážím. To, že jsem se vrátil a pomohl mužstvu dojít až sem, beru jako svoji osobní výhru," sdělil Čech novinářům během telefonické tiskové konference.

I proto, že Chelsea nezvládla závěr Premiér League a semifinále Ligy mistrů, stavěl zisk čtvrtého Anglické poháru v historii klubu hodně vysoko. "FA Cup je něco zvláštního. Pro mě to byl jediný titul, který mi v anglické sbírce chyběl. Také proto ho stavím skoro na stejnou úroveň jako Premier League," prohlásil pětadvacetiletý gólman.

Čecha potěšil i princ William

Čecha prý zcela pohltila atmosféra v nově zrekonstruovaném chrámu ve Wembley, kam se na finále přišlo podívat poprvé 90 tisíc lidí. "Pro všechny to byl velký zážitek. Ten stadión stojí opravdu za to. Na to, jak je velký, mají diváci s plochou opravdu blízký kontakt," pochválil architekty Čech. Potěšil ho i britský princ William, který se ho ptal na zdravotní stav. "Ptal se mě na hlavu, zda je vše v pořádku, a podal mi ruku," popsal netradiční setkání.

Během slavnostního finále předvedl několik skvělých zákroků, jimiž své spoluhráče výrazně podržel. Především při střele Rooneyho ze začátku druhé půle se hodně zapotil. "Při té jeho šanci jsem viděl míč až na poslední chvíli. John Terry se totiž snažil míč zblokovat, natahoval se a jen těsně ho to minulo. Čekal jsem do poslední chvíle," popsal Čech situaci ze 47. minuty.

Při dalších Rooneyho možnostech několikrát zachraňoval skokem pod nohy dravého útočníka. "Bylo jasně vidět, že to byly férové zákroky. Naštěstí jsem to vždy načasoval dobře, tam šlo o vteřinky. Kdybych vystartoval později, hrozila penalta," řekl český reprezentační brankář.

Rozhodčí faul Giggse neodpískal

Nejvíce starostí mu ale přidělala dorážka Giggse ze 14. minuty prodloužení, po níž podle televizních záběrů nejspíš skončil míč společně s Čechovým tělem za brankovou čárou. "Já jsem byl hlavně překvapený, že rozhodčí neodpískal faul. Asi to z jeho pozice nemohl vidět, a tak nechal pokračovat ve hře. Míč jsem chytil půl metru před čárou a Giggs jak dojížděl skluzem, tak mi skočil na hlavu a hrudník. Navíc si nejsem jistý, zda míč opravdu už byl za čárou. Veliká část ano, ale celý, myslím, ne," tvrdil Čech.

Vlnu oslav v táboře Chelsea odstartovala přesná trefa kanonýra Didiera Drogby, který stejně jako český brankář útočil před finále na poslední trofej v Anglii, která mu chyběla. "Didier přišel z Francie ve stejnou dobu jako já a taky mu scházel jen FA Cup. Celou sezónu byl nejlepším střelcem, ta tečka na závěr byla stylová," pochvaloval si Čech. "Za ty tři roky od působení Josého Mourinha jsme získali šest pohárů, zkompletovali naši sbírku vším, co lze v Anglii vyhrát. Je to fantastický úspěch," dodal.

Zatímco v klubu Čechovi pro tuto sezónu hráčské povinnosti skončily, v reprezentaci jej ještě čeká na začátku června kvalifikační zápas s Walesem. Před ním Čech plánuje několik dní odpočinku, pak individuální trénink a nejspíš i zpestření v podobě sledování finále Ligy mistrů. "Uvidím, jak budu mít náladu na to koukat. Každopádně to budu přát Márovi (Jankulovskému). Proto do AC Milán šel, aby vyhrál trofej. Přeju mu, aby si zápas užil," dodal Čech.

Reklama

Související témata: