Hlavní obsah

Čechův přestup do Chelsea je dál mezi vyšetřovanými

Přestup českého fotbalového brankáře Petra Čecha z francouzského Rennes do londýnské Chelsea v roce 2004 figuruje na seznamu 17 přestupů v první anglické lize, které budou dále zkoumány kvůli podezření z porušení pravidel. Je to poprvé, co byla uvedena konkrétní jména v rámci vyšetřování údajných nelegálních plateb při přestupech v Premier League, které vedl bývalý šéf londýnské policie lord John Stevens, jenž dnes zveřejnil svou závěrečnou zprávu.

Foto: ČTK/AP

Brankář Chelsea Petr Čech.

Článek

Zpráva v části týkající se Čecha a dalších hráčů uvádí, že klub, hráči a další činovníci poskytli při vyšetřování plnou součinnost včetně toho, že Stevensovi dali k dispozici všechny potřebné dokumenty i bankovní výpisy, pokud o ně Stevens požádal. Čechovo jméno v seznamu podle Stevense neznamená, že existují důkazy o nelegálních platbách, ale jde spíše o problémy kolem agentů Pinhase Zahaviho a Barryho Silkmana, kteří při vyšetřování neposkytli plnou součinnost.

Stevens jmenuje pět klubů a celkem 17 přestupů, které nebyly dosud plně vysvětleny, tři se týkají Chelsea a příchodů Čecha, Didiera Drogby a Michaela Essiena.

Čechův agent Pavel Zíka ČTK řekl, že o vyšetřování nemá žádné informace a nemůže tedy dnešní zprávy komentovat. "Možná se k tomu vyjádříme později," uvedl Zíka.

V souvislosti s vyšetřováním jeden zatčený

Hlavním terčem Stevensova vyšetřování, které začalo už loni, byli agenti, i když z jeho hledáčku zatím nevyklouzly ani některé kluby a jmenuje také dva trenéry - Sama Allardycea a Graema Sounesse. Čtyři plně neobjasněné přestupy se týkají Newcastlu, stejný počet Boltonu, tři bude muset vedle Chelsea vysvětlovat také Portsmouth a dva Middlesbrough. Jeden neuzavřený přestup nebyl zveřejněn.

Stevens doporučuje, aby přestupy v jeho seznamu dále vyšetřovala buď anglická Fotbalová asociace anebo FIFA. Premier League uvedla, že Stevensovy závěry sama oběma organizacím předá.

Stevens začal přestupy v Premier League vyšetřovat loni na jaře. V prosinci zveřejnil předběžnou zprávu, v níž ještě nikoho nejmenoval, jen uvedl, že vyšetřuje 362 přestupů z období mezi lednem 2004 a lednem 2006 a že ne všichni agenti s ním spolupracují. Už tehdy oznámil, že pracuje na 17 transferech, kde nemá úplné podklady a v dnešní zprávě poprvé zveřejnil jména jejich aktérů. Oznámil také, že kluby porušily pravidla v nejméně 50 přestupech.

V souvislosti s jeho vyšetřováním policie před několika dny zatkla v Manchesteru jednašedesátiletého muže, který byl obviněn z praní špinavých peněz. Jeho jméno nebylo zveřejněno, ale policie uvedla, že to nebyl fotbalový agent.

Reklama

Související témata: