Hlavní obsah

Berger chce co nejdéle hrát v Anglii, o reprezentaci neuvažuje

PRAHA

Po dlouhých letech se opět představil českým fanouškům fotbalový záložník Patrik Berger. Třiatřicetiletý středopolař si zpestřil dovolenou před nástupem na letní přípravu v Aston Ville exhibičním utkáním mezi internacionály a Bohemians 1905 a představil se v tom nejlepším světle.

Článek

Pohodu by si rád přenesl i do svého klubu, kde uzavřel příměří s trenérem Martinem O'Neillem a prodloužil o další rok smlouvu. Dokud bude zdravotně v pořádku, chce co nejdéle vydržet v Anglii, ovšem následný návrat do Čech nevyloučil. Na reprezentaci, za niž naposledy nastoupil v srpnu 2001, už prý nemyslí.

"Od té doby se mi nikdo neozval," prohlásil Berger, který si exhibici mimořádně užíval a po dlouhé době promluvil s českými novináři. "Řekl jsem si, že udělám výjimku. Za rok rád přijedu zase," smál se záložník.

Do Dolíčku jej přivedl kamarád Šmicer

O exhibici v Dolíčku se prý dozvěděl náhodou, když telefonoval se svým někdejším spoluhráčem z Liverpoolu Vladimírem Šmicrem. "Šmíca říkal, že jde hrát. Já vůbec nevěděl, že něco takového existuje. Řekl jsem mu, že bych si rád zahrál a on mi asi za deset minut zavolal s tím, že je to domluvené," uvedl Berger, který si se Šmicrem volá každý týden.

Zápas v Dolíčku si střelec penalty ve finále evropského šampionát v roce 1996 proti Německu vychutnával. "Bylo super, že jsem mohl přijet. S klukama jsem se hrozně dlouho neviděl, přes rok se všichni rozutečeme a možnost vidět se je jen v nároďáku. Zahrát si exhibici je lepší, než někde běhat v lese," pochvaloval si Berger.

Po konci kariéry se do Čech vrátí

Fotbalovou dovolenou si dopřál pouze na prvních čtrnáct dnů, teď už se individuálně připravuje na další sezónu. "Dostali jsme speciální tepové hodinky s páskem. Člověk musí něco dělat, hýbat se," uvedl Berger. V Aston Ville ho čeká 4. července první letní trénink před nadcházející sezónou, kterou oproti původním předpokladům stráví v Anglii. V zimě se nepohodl s koučem O'Neillem, odešel na hostování do druholigového Stoke, ale spory už společně zažehnali.

"Nakonec jsme si podali ruce, takže náš vztah je stejný jako na začátku," liboval si. Vloni prý kvůli zraněním dokonce přemýšlel o konci kariéry, ovšem teď plánuje zůstat v zahraničí co nejdéle. "Ve Stoke jsem si uvědomil, že dokud to půjde, chci zůstat v Anglii. Po konci kariéry se ale vrátíme do Čech. Mám tu kamarády, je tu můj domov," dodal.

Reklama

Související témata: