Hlavní obsah

Bývalý thajský premiér Šinavatra koupí Manchester City

LONDÝN

Bývalý thajský premiér Tchaksin Šinavatra bude novým majitelem Manchesteru City. Správní rada anglického fotbalového klubu ve čtvrtek doporučila ke schválení jeho nabídku ve výši 81,6 miliónu liber (téměř 3,5 miliardy korun), v níž je zahrnuto převzetí šedesátimiliónového dluhu.

Článek

Šinavatra klub koupil prostřednictvím skupiny UK Sports Investments, kterou společně se synem a dcerou nepřímo řídí. "Jsem rád, že správní rada Manchesteru City doporučila mou nabídku. Sdílíme odhodlání vrátit klub na jeho správné místo v nejvyšších patrech Premier League i evropského fotbalu," uvedl Šinavatra v oficiálním prohlášení.

Někdejší thajský premiér o vrcholnou politickou funkci přišel při státním převratu v září loňského roku a ve své vlasti čelí obvinění z korupce. Nyní žije v exilu v Anglii a očekává se, že se stane předsedou Manchesteru City.

Na jeho lavičku chce podle zákulisních informací přivést osobnost velkého jména. Nástupcem Stuarta Pearce propuštěného na konci sezóny by se měl stát bývalý kouč anglické reprezentace Švéd Sven-Göran Eriksson. Ten by měl zvednout tým, který letos skončil v anglické lize až čtrnáctý jen čtyři body od sestupových pozic. Anglický titul získal Manchester City v roce 1968, o osm let později triumfoval v Ligovém poháru. Od té doby na zisk jakékoliv trofeje čeká.

Manchester City se stane už osmým anglickým klubem, který je v rukou zahraničního majitele. Američané vlastní Manchester United, Liverpool a Aston Villu, další cizinci ovládají Chelsea, Portsmouth, Fulham a West Ham.

Reklama

Související témata: