Hlavní obsah

Fotbalový střelec Henry odchází z Arsenalu do Barcelony

PAŘÍŽ

Spekulace o budoucnosti francouzského útočníka Thierryho Henryho jsou minulostí, kapitán Arsenalu přestupuje do Barcelony. Devětadvacetiletý fotbalista v pondělí absolvuje ve španělském klubu zdravotní prohlídku, a pak by měl podepsat smlouvu na čtyři roky. Arsenal v sobotu oznámil, že kluby se již dohodly na podmínkách transferu, který se může stát nejdůležitějším přestupem tohoto léta.

Článek

"Ano, rozhodl jsem se pro Barcelonu. Kvůli tomu, jaký hraje fotbal, kvůli její historii a stadiónu, na kterém hraje," řekl deníku L'Equipe bývalý světový i evropský šampión, jenž vymění moderní stadion Emirates za fotbalový chrám Nou Camp.

"Dohodli jsme se v pátek, ale zatím není nic podepsáno," prohlásil Henry. Barcelona za něj podle španělských médií zaplatí 24 miliónů eur. Spolupráci s vytříbeným technikem Henrym si tak příliš neužil kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, jenž přišel do londýnského celku loni v létě.

Nejlepší střelec v historii Arsenalu uvedl, že k jeho odchodu po osmi letech výrazně přispěl fakt, že kouč Arséne Wenger se rozhodl neprodloužit v klubu kontrakt, který vyprší příští rok. "Byl to hodně důležitý faktor," řekl Henry, který má k francouzskému trenérovi velmi blízko.

Henry: Mrzí mě, že Arsenal opouštím, ale těším se na novou výzvu

Nesouhlasil rovněž s nedávným odchodem místopředsedy klubu Davida Deina a poukázal také na svůj věk. "Pro mě je to teď nebo nikdy. Škoda, že to musí být teď. Mrzí mě, že opouštím Arsenal. Rád bych tu zůstal do konce života. Nechtěl jsem, aby to skončilo takhle, ale těším se na novou výzvu," prohlásil Henry.

Deinův dubnový odchod z Arsenalu po roztržce s dalšími akcionáři tak má pro klub větší následky, než se původně zdálo. "Není tu a nedá se popřít, že to mužstvo i trenéra rozhodilo," uvedl Henry. Dein rezignoval poté, co se mu nepovedlo prosadit záměr prodat Arsenal americkému miliardáři Stanu Kroenkemu. "Arséne Wenger řekl, že po vypršení smlouvy tady skončí. Mně bude po příští sezóně jednatřicet a nehodlám tu být bez těch dvou," řekl fotbalista.

K tréninku se Henry vrátí během patnácti dnů

Kanonýr, jenž měl v Arsenalu smlouvu do roku 2010, v posledních týdnech zprávy o přestupu do Barcelony vehementně popíral. Na Nou Camp měl otevřené dveře už loni, ale po prohře Arsenalu s týmem kouče Franka Rijkaarda ve finále Ligy mistrů nabídku Barcelony odmítl. Ve Španělsku si nyní pokusí vynahradí zklamání z uplynulé sezóny, v které vinou zdravotních problémů odehrál jen 17 ligových zápasů.

Po potížích s třísly, kvůli nimž nehrál od začátku března, se chystá začít s přípravou. "Vrátím se k tréninku během patnácti dnů. Barcelona začíná kolem 20. července, takže mám tři týdny na individuální přípravu," uvedl Henry.

Reklama

Související témata: