Hlavní obsah

Eriksson se vrací do Anglie, bude trénovat Manchester City

MANCHESTER

Sven-Göran Eriksson byl podle očekávání oficiálně představen jako nový trenér fotbalistů Manchesteru City. Bývalému kouči anglické reprezentace dnes otevřelo dveře do méně slavného manchesterského klubu definitivní převzetí týmu někdejším thajským premiérem Tchaksinem Šinavatrou.

Článek

O tom, že Eriksson bude trénovat čtrnáctý tým uplynulého ročníku tabulky Premier League po odvolaném Stuartu Pearceovi, informovala britská média už před více než týdnem. Čekalo se však až na převzetí klubu Šinavatrou, jenž si chtěl slavného Švéda přivést.

"Je to vzrušující výzva. Už jsem začal s přípravami na novou sezónu a rád bych, aby naši fantastičtí fanoušci mohli být na tento tým pyšní," uvedl devětapadesátiletý Švéd na oficiální internetové stránce týmu.

K trénování klubu se vrací po šesti letech

Eriksson se vrací k trénování po volném roce, naposledy vedl anglickou reprezentaci na mistrovství světa, kde zakončil své nepříliš úspěšné pětileté působení vypadnutím ve čtvrtfinále. Na klubové úrovni netrénoval rodák z Torsby od ledna 2001, kdy odešel z Lazia Řím.

Právě s Laziem dosáhl Eriksson svého posledního velkého úspěchu, když klub dovedl v roce 2000 k italskému doublu. O rok dříve s ním vyhrál Pohár vítězů pohárů. Domácí pohár navíc získal také s AS Řím a Sampdorií Janov. Mistrovské tituly sbíral také ve vlasti s IFK Göteborg a v Portugalsku, kde vedl dvakrát Benfiku Lisabon.

Nově tak bude Eriksson trénovat průměrný anglický klub, jenž se dostal jako osmý z dvacítky klubů Premier League do rukou zahraničního vlastníka. Majitele z ciziny už mají Chelsea, Portsmouth, Manchester United, Liverpool, Aston Villa, West Ham a Fulham.

Reklama

Související témata: