Hlavní obsah

Odpočatý brankář Čech se těší na souboj s Beckhamem

Brankář české fotbalové reprezentace a londýnské Chelsea Petr Čech si užil nejdelší dovolenou za poslední roky. S manželkou Martinou stihli mimo jiné navštívit dvě svatby a oslavit výročí té své. Odpočatý a připravený hájit post gólmanské jedničky v anglickém týmu odletěl hráč v neděli zpátky do Londýna. O účasti na premiéře Davida Beckhama na americké půdě i budoucnosti s ochrannou přilbou hovořil Petr Čech s deníkem Právo.

Článek

Jak jste si užil dovolenou po sezóně?

Byla nejdelší za poslední roky. Sezóna skončila kvalifikačním zápasem ve Walesu. Pár dní jsem byl v Čechách a pak jsem odjel do Groningenu na svatbu spoluhráče z Chelsea Ariena Robbena. Po ní následovalo krásných deset dní s manželkou Martinou v Miami a pak týden u jejích příbuzných v Charlotte. Několik dní jsme potom byli s Robbenovými, doma jsem se zúčastnil svatby svojí sestry Markéty a věnoval jsem se také sportovní škole, která nese moje jméno. Den jsem pracoval pro svého velkého partnera Českou spořitelnu. Musím ale říct, že jsem si dobře odpočinul. Loni jsem měl jen deset dní volna a ještě jsem nemohl kvůli operaci obou ramen hýbat rukama. V neděli jsme odletěl do Londýna, protože v pondělí ráno se přesouváme do Los Angeles na přípravu a exhibiční zápasy.

Dvě svatby, jedna česká, jedna holandská, jsou hodně odlišné?

V Nizozemsku mají jiné zvyky, takže bylo zajímavé něco takového zažít.

Prozradíte, jaké jste dal sestře a spoluhráči svatební dary?

To si nechám pro sebe.

Kolik měl Robben na svatbě spoluhráčů?

Moc nás tam nebylo, kluci měli dovolenou, Terry se chystal na svoji svatbu.

Kapitán Chelsea a váš velký kamarád vás nepozval?

Samozřejmě pozval, ale v té době jsme slavili s Martinou výročí naší svatby a měli jsme dlouho dopředu naplánovanou cestu na Floridu.

Je něco, co jste o prázdninách nestihl?

Toho by bylo... Bral bych ještě týden volna v Česku.

Znáte plán přípravy Chelsea?

V USA budeme dvoufázově trénovat a hrát tři exhibiční zápasy. Vím jen, že jeden je s jedním mexickým klubem a 21. července proti Los Angeles Galaxy, což by měl být první zápas Davida Beckhama za tento klub, takže s tím je spojena spousta mediálních záležitostí.

Už jste proti Beckhamovi někdy hrál?

Zatím nikdy, ani na klubové úrovni, ani na reprezentační, moc se na to těším.

Začnete novou sezónu v ochranné přilbě nebo už bez ní?

Absolvoval jsem další důkladné lékařské vyšetření a bylo mi doporučeno, abych v přilbě chytal dál. Takže tuto sezónu mě v ní fanoušci opět uvidí. Samozřejmě bych ji rád odložil, ale na druhou stranu je třeba riziko snížit na minimum. Už jsem si na ni zvykl, takže jsem neprotestoval. Co bude v dalších sezónách se teprve uvidí.

V Chelsea nedošlo k velkým změnám, jak vidíte sílu mužstva?

Přišli tři noví hráči, kteří vlastně byli volní, takže klub moc neutrácel. Jsem rád, že vše zůstalo v podstatě při starém, včetně trenéra Mourinha. V lednu bude mistrovství Afriky, což se bude týkat asi pěti našich hráčů. Na to musíme být připraveni. Mohou přijít opět zranění. Věřím, že budeme silnější. Důležité je, že zůstaly opory jako Drogba nebo Lampard, které Chelsea nepustí. Kádr je dostatečně široký a kvalitní.

Myslíte, že i vy budete bojovat o místo jedničky?

Každý bojuje o místo v sestavě, protože kádr je tak široký, že když někdo zklame, trenér může dát do sestavy někoho jiného. I já budu muset ohajovat svoje postavení, ale jsem na to stoprocentně připraven.

V čem jste s Chelsea udělali chybu, že jste neobhájili titul?

Neviděl bych to v rovině, že jsme udělali někde vysloveně chybu. Měli jsme hodně zraněných, to se na nás podepsalo nejvíc.

Takže cíle do nové sezóny jsou asi stejné...

Získat domácí titul a uspět v Lize mistrů. Uvidíme, jak v ní dojdeme daleko. Samozřejmě chceme získat i další poháry.

Co je k tomu potřeba?

Především aby se nám vyhýbala zranění. O naší herní kvalitě nepochybuji.

Lze vůbec vyhrát v jedné sezóně všechny čtyři trofeje, tedy Ligu mistrů, Premier League, Anglický pohár a Carling cup?

Teoreticky ano, ale jak jsem řekl, musí se vám vyhýbat zranění a potřebujete i kus štěstí.

Změnilo se hodně vaše postavení v klubu od léta 2004, kdy jste do Chelsea přišel z Rennes?

O sto procent! Tehdy jsem začínal, tvořil se nový tým, všichni jsme šli od bodu nula, ale chytil jsem se a získali jsme titul a jeden pohár. O rok později jsme mistra obhájili, svoje postavení jsem uhájil. V minulé sezóně jsme získali jednu trofej, ale už ne titul. Byl jsem zraněný, dokázal jsem se vrátit a znovu chytal. Myslím si, že moje postavení je úplně jiné, ale to neznamená, že ho nemusím obhajovat.

Prý budete ve znělce Premier League?

Společně s Drogbou a Essienem za Chelsea, u ostatních klubů hráčské zastoupení nevím. Je to pro mne pocta, protože tu znělku vidí na celém světě a jsou v ní vždy největší hvězdy soutěže.

Sledujete nejvážnější konkurenty Chelsea?

Pochopitelně. Uvidíme, jak se Arsenal vyrovná s odchodem svého historicky nejlepšího střelce Henryho, ale na druhou stranu dostali dost peněz, mohou nakoupit posily. Manchester United ještě posílil a určitě bude chtít obhájit titul. Nejvíc hráčů nakoupil Liverpool, většinou ze španělské ligy. To je určitě dobré v Lize mistrů, v níž převládá evropský herní styl. Otázkou je, jak se tito hráči adaptují na anglický fotbal v Premier League, tam to nemusí hned fungovat.

Reprezentační jaro se zrovna nepovedlo, jak vidíte šance národního týmu na postup na evropský šampionát?

Jaro nebylo nejlepší, prohráli jsme s Němci, remízovali ve Walesu, ztrát už bylo dost. Ovlivnila to i skutečnost, že někteří kluci byli zranění, nebo neměli formu, hráli v klubech málo. Věřím, že teď si v přípravě všichni vybojují místo v mužstvu, budou zdraví a ve formě. Věřím, že to dotáhneme k postupu, protože situaci máme stále ve svých rukách. Musíme vyhrát doma s Iry a Slováky, to jsou klíčová utkání. Nesmíme klopýtnout v San Marinu, což je soupeř, kterého musíme porazit kdykoliv. Dobrý výsledek potřebujeme uhrát na Kypru, kde Irové prohráli a Němci remízovali. Máme na to, abychom situaci zvládli a zahráli si na šampionátu.

Reklama

Související témata: