Hlavní obsah

Manchester United se v Anglii chystá na obhajobu

PRAHA

Ostře sledovaná bitva o místo na trůnu v anglické fotbalové lize začíná. Sedmi sobotními zápasy odstartuje Premier League, kde se schyluje k velkému útoku na Manchester United, který se v minulé sezóně uvelebil na nejvyšší pozici. "Rudí ďáblové" se však musejí připravit na tvrdé ataky konkurentů, kteří vytáhnou do boje vyzbrojeni i díky letním miliardovým transferům.

Článek

V lize se totiž při přestupech, při kterých anglické kluby utratily rekordních 350 miliónů liber, obchodovalo suverénně nejvíc v celé Evropě. Soutěž znovu oživila vlna zajímavých přestupů i atraktivní nová jména ze zahraničí.

Také u českých fanoušků, kteří mohou Premier League znovu sledovat na televizních obrazovkách na stanici Galaxie a nově i na Primě, ostrovní soutěž poutá zřejmě největší pozornost. I proto, že do bojů o titul touží promluvit esa reprezentačního výběru: brankář Petr Čech se svojí Chelsea a dirigent Tomáš Rosický s Arsenalem. Okruh tradičních favoritů se ale po několik let nemění: londýnské duo bude i letos soupeřit hlavně s obhájcem Manchesterem United a Liverpoolem.

V Chelsea opory zůstaly, ale kádr trápí marodka

Londýnská Chelsea se i letos řadí k hlavním aspirantům na titul. Oproti loňské sezóně rozšířil kádr, když přišli stoper Ben Haim, záložníci Malouda se Sidwellem a útočník Pizarro, zatímco žádná z hvězd zatím neodešla. Robben ještě koketuje s Realem Madrid, Ballack se zlákat nenechal. Kouče Josého Mourinha každopádně před zahajovacím duelem s Birminghamem trápí velká marodka a bude rád, když na zápas bude mít k dispozici 16 zdravých hráčů.

Velkou ztrátou je pro Chelsea zranění kapitána Johna Terryho. Ten si v létě polepšil finančně, když se s týdenní gáží 131 tisíc liber stal nejlépe placeným hráčem ligy. Teď bude ale měsíc absentovat kvůli pochroumanému kolenu.

Do Manchesteru přišli talentovaní hráči z portugalské ligy

Manchester United v minulé sezóně po čtyřletém čekání uchvátil mistrovskou trofej, ale kouč Alex Ferguson v létě nijak nezahálel. Tým z Old Trafford už minulou neděli díky výhře v Superpoháru nad Chelsea po penaltovém rozstřelu naznačil, že ustoupit z dobytých pozic rozhodně nehodlá. "Velká konkurence vás v Anglii nemůže nechat ustrnout. Chceme zůstat nahoře," vysvětlil charismatický Skot, který v první řadě dotáhl několik týdnů vlekoucí se složitý transfer útočníka Carlose Téveze z West Hamu.

Fanoušci se navíc už teď těší na talentované mladíky Naniho s Andersonem, za které Manchester zaplatil Sportingu Lisabon a Portu celkem 31 miliónů liber. Zárukou vysokého standardu je i příchod anglického reprezentačního záložníka Owena Hargreavese z Bayernu Mnichov. Ten vyšperkuje už tak silnou záložní řadu, největší chloubu mužstva, v níž září Cristiano Ronaldo, Scholes, Carrick a Giggs.

Liverpool sází na kanonýra Torrese

Chelsea s Manchesterem ale touží stíhat i Liverpool, s 18 tituly historicky nejúspěšnější anglický tým, jehož fanoušci však na ligové vavříny čekají už od roku 1991. Trenér Rafael Benítez tentokrát vsadil hlavně na posílení ofenzivy: na Anfield Road přišel za více než jednu miliardu korun hvězdný kanonýr Fernando Torres, který se tak stal aktérem nejdražšího letního přestupu. V Liverpoolu věří, že klub s jeho angažováním nešlápl vedle jako před třemi lety, když s velkou pompou přicházel z Realu Madrid Fernando Morientes.

"Liverpool chce všechny možné trofeje a to byl také jeden z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodl přijít. Takovou výzvu nešlo odmítnout," líčil po přestupu Torres, jehož novými parťáky budou talentovaný Nizozemec Babel z Ajaxu a ukrajinský kanonýr Andrej Voronin, jenž přišel jako volný hráč z Leverkusenu. Ti doplní Crouche a Kuijta v nabité ofenzivní vozbě. "Utráceli jsme v létě opravdu hodně, ale peníze samy o sobě titul nezajistí," snažil se z klubu setřást tlak Benítez.

Jaký bude Arsenal bez Henryho?

Na přestupové burze na sebe upozornil i poslední tým z velké čtyřky Arsenal, ale ne velkým příchodem, nýbrž ztrátou svého nejlepšího střelce v historii. "Kanonýry" po osmi letech opustil Thierry Henry, kterého zlákala Barcelona. Arsenal se tak chystá na novou éru bez své dlouholeté opory.

Kvartet hlavních favoritů bude i letos pronásledovat řada týmů z "druhého sledu": výrazně posílily Tottenham, Portsmouth, Aston Villa či Newcastle. Tam čeká první "anglická" sezóna reprezentačního obránce Davida Rozehnala, který po dvou letech opustil Paris St. Germain.

Ostře sledovaná bude i premiéra někdejšího kouče anglické reprezentace Svena Görana Erikssona na lavičce Manchesteru City. Švéd dostal od bohatých majitelů na nákupy přes čtyřicet miliónů liber, díky kterým získal třeba bulharského kanonýra Božinova a jeho reprezentačního kolegu Petrova či brazilského záložníka Elana ze Šachtaru Doněck. I proto bude od úvodního kola pod obrovským tlakem. Ale to je jenom jedno z mnoha lákadel servírovaných štědrou Premier League.

Čeští hráči v anglické lize:
Patrik Berger (Aston Villa)
Petr Čech (Chelsea Londýn)
Radek Černý (Tottenham Hotspur)
Tomáš Rosický (Arsenal Londýn)
David Rozehnal (Newcastle United)

Reklama