Hlavní obsah

Solskjaer se po operaci kolena k fotbalu už nevrátí

Slavný norský útočník Ole Gunnar Solskjaer končí v 34 letech s fotbalem. Střelec vítězné branky Manchesteru United v dramatickém finále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov z roku 1999 se v červnu podrobil už poněkolikáté operaci kolena a na hřiště už se nevrátí. V klubu zůstane jako trenér některého z týmů a bude rovněž působit jako jeho vyslanec.

Článek

"Rád bych poděkoval trenérovi, realizačnímu týmu i doktorům a především všem fanouškům, kteří mě během kariéry podporovali. Byli fantastičtí a byli pro mě velkou motivací, když jsem nemohl hrát kvůli zranění," uvedl Solskjaer na klubovém webu.

"Ole dosáhl jako hráč všeho, co si mohl přát," konstatoval kouč Alex Ferguson, který využíval norského hráče jako "žolíka". "Klubu odváděl skvěle služby, byl vždy vzorným profesionálem a jeho chování bylo příkladné," uvedl legendární kouč.

Přestože byl Solskjaer v nabité konkurenci na Old Traffordu často náhradníkem, dokázal v dresu Manchesteru nastřílet 126 branek. Do anglického klubu přišel v roce 1996 z norského Molde a odehrál v rudém dresu 366 zápasů. Ve 150 z nich jen střídal, přesto v mnoha případech rozhodl. Ferguson ho ve své biografii označil za "pekelného náhradníka".

V roce 1999 se vedle památného gólu v nastaveném čase ve finále Ligy mistrů zapsal do paměti fanoušků United čtyřmi brankami, které nasázel do sítě Nottinghamu Forest během pouhých dvanácti minut. Jeho tým tehdy vyhrál 8:1.

K odchodu Solskjaera se vyjádřil i norský premiér

Po vleklých zdravotních problémech se Solskjaer loni dokázal vrátit a 11 góly pomohl Manchesteru získat ligový titul. Svůj poslední zápas pod vedením kouče Fergusona odehrál v květnu při porážce ve finále Anglického poháru ve Wembley s Chelsea, do kterého naskočil ve své typické roli náhradníka až v prodloužení.

S Manchesterem získal Solskjaer vedle triumfu v Lize mistrů šestkrát titul v Premier League a dvakrát Anglický pohár. V norské reprezentaci odehrál 67 zápasů a dal 23 branek.

Solskjaerův odchod ze scény s lítostí přijali v jeho rodném Norsku, kde se k němu vyjádřil i premiér Jens Stoltenberg, jenž označil fotbalistovu kariéru za pohádkový příběh.

Podle bývalého kouče Egila Olsena byl Solskjaer mimořádný hráč. "Nevynikal ve vzduchu, nebyl výjimečný běžec, ale měl úžasnou schopnost být ve správný čas na správném místě. A v situacích jeden na jednoho se mýlil málokdy," prohlásil Olsen.

Reklama

Související témata: