Hlavní obsah

Trenér Mourinho překvapivě ukončil angažmá v Chelsea

LONDÝN

Portugalský trenér fotbalistů Chelsea José Mourinho nečekaně ukončil své angažmá. Konec spolupráce s uznávaným čtyřiačtyřicetiletým koučem oznámil londýnský klub v prohlášení na svých webových stránkách. Mourinha, který by měl od Chelsea vyinkasovat odstupné 25 miliónů liber, nahradil Izraelec Avram Grant, dosavadní ředitel klubu pro fotbalové záležitosti.

Článek

"Fotbalový klub Chelsea a José Mourinho se dnes po vzájemné úmluvě dohodli na rozchodu," píše se v komuniké zveřejněném ve čtvrtek nad ránem na stránkách www.chelseafc.com.

Grant už ve ćtvrtek pod dohledem majitele Chelsea, ruského miliardáře Romana Abramoviče, vedl trénink, společně s asistentem Stevem Clarkem, který si svou pozici udržel. "Je skvělé, že v Avramově osobě má klub zkušeného trenéra, který klubu pomůže v těžké chvíli. Ve Stevovi zase ve vedení týmu zůstává muž, který by za Chelsea dýchal," uvedl londýnský klub v prohlášení.

Dvaapadesátiletý Grant, velký přítel majitele Chelsea miliardáře Romana Abramoviče, má za sebou například úspěšné působení u izraelské reprezentace, se kterou v kvalifikaci na loňské mistrovství světa neprohrál jediný zápas, ale nakonec se musel spokojit s nepostupovou třetí příčkou v kvalifikační tabulce za Francií a Švýcarskem.

Zlomem byla asi remíza s Trondheimem

Grant byl od svého červencového příchodu do Chelsea přítomen všem tréninkům prvního týmu a při zápasech dokonce seděl na lavičce, a to hned za Mourinhem, který byl velkým odpůrcem Izraelcova působení v Chelsea.

Odchodu Mourinha z Chelsea, kde působil jako trenér a manažer od června 2004, nastal pouhých 24 hodin po domácí remíze favorizovaného anglického týmu s papírově podstatně slabším norským Rosenborgem Trondheim 1:1 v prvním kole Ligy mistrů.

Právě nerozhodný výsledek podle informací deníku The Sun nastartoval události, které vyvrcholily Mourinhovým odchodem. Abramovič byl výsledkem natolik rozlícen, že zrušil naplánované obchodní jednání a místo toho svolal mimořádnou schůzku vedení klubu. Po ní požadoval od trenéra vysvětlení, proč jeho tým hraje nudný fotbal, proč nedává góly a proč na Ligu mistrů přišlo na Stamford Bridge jen necelých 25 tisíc diváků.

Definitivně zlomila Mourinhovi vaz hádka s Terrym

Na mimořádné schůzce podle listu Mourinhovi definitivně "zlomila vaz" hádka s kapitánem Johnem Terrym. Do konfliktu s anglickým reprezentantem se portugalský trenér dostal před utkáním s Rosenborgem a po něm, když kritizoval Terryho poslední výkony. Pro vedení klubu byla hádka signálem, že Mourinho ztrácí nad hráči kontrolu.

Chelsea, jejíž oporou je i český brankář Petr Čech, nevyhrála již potřetí za sebou; před tím v Premier League podlehla Aston Ville 0:2 a remizovala 0:0 s Blackburnem, což ji nyní řadí na páté místo v tabulce nejvyšší anglické soutěže Premier League.

Mourinho, který předloni v květnu podepsal s Chelsea pětiletý kontrakt, dovedl tým v letech 2005 a 2006 k titulu v anglické lize a v těchto letech byl také vyhlášen nejlepším trenérem soutěže. Za předčasný odchod by měl proto podle BBC dostat na odstupném až 25 miliónů liber.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články