Hlavní obsah

Anglie si přeje Mourinha k reprezentaci

Jan KrůtaSport.czPrávo

Trenér José Mourinho, který v noci ze středy na čtvrtek nečekaně ukončil práci v londýnské Chelsea, zřejmě dlouho bez angažmá nezůstane. Anglická veřejnost by si ho totiž okamžitě přála u reprezentace, vyloučen není ani jeho příchod do Tottenhamu. V internetovém hlasování deníku Sun vyjádřilo 88 procent hlasujících souhlas, aby byl od anglické reprezentace okamžitě odvolán kouč Steve McClaren a nahradil ho Mourinho.

Článek

Ten zatím nechce svou budoucnost příliš komentovat. „Budu si užívat života a čekat na telefonu,“ prozradil. Nic ho nenutí, aby okamžitě začal pracovat. „Ale chci začít brzy,“ uvedl. Spekuluje se, že by mohl rovněž převzít portugalskou reprezentaci. Z evropských top klubů momentálně nikdo trenéra nehledá, ale podle anglických médií není vyloučeno, že by převzal Tottenham, kde se kýve židle pod Martinem Jolem.

Se zástupci médií nechtěl odchod z klubu rozebírat. Asi i proto, aby dostal slíbené odstupné, které má podle deníku Sun přesáhnout 20 miliónů liber. Chelsea ještě ve čtvrtek večer rozeslala prohlášení, kde zopakovala, že se obě strany rozešly po vzájemné dohodě. „José nebyl vyhozen, ani nerezignoval,“ napsalo tiskové oddělení klubu.

Rozhodnutí odejít do Anglie bylo excelentní

„Jsem velmi pyšný na svou práci v Chelsea. Utvrdil jsem se v tom, že moje rozhodnutí z května 2004 jít do Anglie bylo excelentní. Bylo to krásné období mojí kariéry. Chci poděkovat všem fanouškům Chelsea za podporu. To pouto mezi námi nikdy neskončí. Klubu přeji další úspěchy, klukům štěstí na hřišti i v rodinném životě,“ řekl Mourinho.

Jeho odvolání nesli fanoušci hrozně těžce. Ve čtvrtek uspořádali před stadiónem demonstraci, kde opěvovali kouče a s transparenty spílali vedení za jeho vyhazov. Někteří hráči (Terry, Lampard, A. Cole) měli podle deníku Sun ještě ve středu večer zapít žal v pubu v Cobhamu, kde mají tréninkové centrum. Ve čtvrtek ráno se s nimi Mourinho rozloučil, vyklidil kancelář a odjel. Spolu s ním končí ve funkci i asistent Rui Faria a  trenér brankářů Baltemar Brito.

Mourinha se zastali i trenérští velikáni

„Jsem z toho strašně smutný. Měl jsem lákavou nabídku z Realu Madrid, ale kvůli Josému jsem zůstal,“ přiznal stoper Ricardo Carvalho, Mourinhův krajan. „Já šel do Chelsea právě kvůli Mourinhovi. Po naší první schůzce mi bylo jasné, že pod ním chci hrát,“ řekl Florent Malouda, největší letní posila klubu.

Mourinha se v Anglii zastali i trenérští velikáni: kouč Manchesteru United Alex Ferguson a Arsene Wenger z Arsenalu. I přesto, že měl s oběma během kariéry v Chelsea řadu slovních přestřelek. „Byl fantastický pro fotbal i Chelsea, do naší hry přinesl něco čerstvého a rád jsem s ním soupeřil. Přeji mu všechno dobré,“ řekl Ferguson. „Udělal z Chelsea rodilé vítěze a zaslouží uznání. Jeho konec je smutný, protože s ním odchází kvalita,“ doplnil Wenger.

Reklama

Související témata: