Hlavní obsah

Britský tisk čile spekuluje o trenérech Chelsea a Tottenhamu

LONDÝN

Britští novináři si libují ve spekulacích o změnách na postech trenérů ve fotbalové Premier League. Podle nich nizozemský trenér Tottenhamu Martin Jol co nevidět dostane padáka a nově jmenovaný kouč Chelsea Avram Grant jen zahřívá lavičku někomu jinému. A odvolaný José Mourinho se prý každý den se může objevit u některého jiného prvoligového klubu.

Článek

Mourinho se přitom už vrátil do Portugalska a nejspíš musel za dvanáctimilliónové odstupné (v librách, v korunách je to skoro půl miliardy) podepsat, že nějaký čas neprodá své služby některému z přímých konkurentů Chelsea. Deník Sun si ovšem  ví rady i s touto - velice pravděpodobnou - konkurenční doložkou Mourinhovy smlouvy. Bylo by podle něj totiž úplně nejlépe, kdyby anglická Fotbalová asociace povolala Mourinha trénovat národní tým.

Jiné listy mají jiné řešení - vše se dá zaplatit, i porušení smlouvy, a Tottenham prý jíž Mourinhovi nabídl deset miliónů liber kompenzace a plat 5,2 miliónu liber ročně. Proti šejkovi Muhammadu bin Rašídovi Maktúmovi, panovníkovi Dubaje a viceprezidentu Spojených arabských emirátů, to ovšem byla maličkost. Bez mrknutí oka prý nabídl dvojnásobek.

Jol už je prý "mrtvý muž"

Vedení londýnského Tottenhamu, v jehož brance se občas objeví český brankář Radek Černý, denně popírá, že se po neúspěšném startu v lize chce rozloučit s nizozemským trenérem Martinem Jolem a povolat Mourinha. Skoro každý den se se přesto objeví ve večernících žhavá zpráva, že bude naléhavě zasedat vedení a Jol dostane svůj zlatý padák v hodnotě čtyř miliónů liber. Novinářům se nelze divit, když Jolův odchod očekává i předchozí trenér Tottenhamu a chodící legenda klubu Glenn Hoddle.

Guardian už označil Jola za "mrtvého muže". Podle tiskových spekulací se ale na jeho místo uvažuje i s Gérardem Houllierem, který kdysi přivedl do anglické ligy Milana Baroše, pak si ho odvedl do Lyonu a teď je technickým ředitelem francouzské reprezentace.

Sázková kancelář William Hill stále považuje za nejpravděpodobnější, že právě Jol bude příštím propuštěným anglickým trenérem, ale za nejpravděpodobnějšího nástupce považuje bývalého útočníka Tottenhamu, Němce Jürgena Klinsmanna, i když o tom se spekuluje i jako o možném nástupci Granta.

Abramovič raději zdvojnásobil ochranku

O tom, že Grant je v Chelsea jen dočasná postava, jsou podle všeho přesvědčeni nejen novináři, ale i hráči. Grant si je podle Timesů musel pozvat každého k pohovoru, na kterém jim prý mimo jiné zdůraznil, že trenérem zůstane a že pokud se jim to nelíbí, mohou odejít. I když při Mourinhově odchodu tekly prý v šatně slzy, odchod hráčů se nečeká, protože takové příjmy jako u ruského magnáta Romana Abramoviče jinde čekat nemohou.

O tom, jak pečlivě vnímá Abramovič situaci kolem Mourinhova odchodu a nelibost fanoušků, svědčí středeční zápas Ligového poháru. Majitel Chelsea totiž pro jistotu zdvojnásobil velikost své ochranky. Poté, co Grant byl citován v novinách, že Chelsea letos pod Mourinhem hrála dobře jen jedinkrát a že bylo správné ho propustit, věděl dobře, co dělá.

Kdo do Chelsea? Eriksson, Van Basten, nebo Hiddink?

Přesně v duchu dávných kremlologů, kteří kdysi tipovali poměry v sovětském komunistickém politbyru podle blízkosti členů ke generálnímu tajemníkovi během oslav říjnové revoluce, se fotbaloví novináři nyní zajímají o každého trenéra, s nímž Abramovič prohodí byť jen pár slov.

Mluví se tedy o tom, že by do Chelsea mohl přijít bývalý trenér anglické reprezentace Sven Göran Eriksson - stál přece nedávno při zápase Manchesteru United s Chelsea hned vedle Abramoviče. To by prý ovšem nevyřešilo problémy s licencí, protože Eriksson ji podle londýnského Daily Mailu také nemá. Pár slov prohodil s ruským magnátem na stejném zápase i nizozemský reprezentační kouč Marco Van Basten, který licenci má, takže se okamžitě ocitl na seznamu. Stejně jako jeho krajan Guus Hiddink, který trénuje ruskou reprezentaci. Ten dokonce už potvrdil, že se na něj Abramovič obrátil, ale prý nabídku odmítl.

Reklama

Související témata: