Hlavní obsah

Angličtí rowdies se po letech opět probouzejí

LONDÝN

Po čtyřech letech relativního klidu, během nichž se dařilo vyhánět násilí z anglických stadiónů, na ostrovech opět vzrostl počet zadržených fanoušků. Policejní prezidium Spojeného království dnes oznámilo, že v Anglii a Walesu bylo v souvislosti s fotbalem zadrženo o osm procent více násilníků než loni.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Policisté odvádějí agresivního chuligána v poutech. (ilustrační fotografie)

Článek

Ve vazbě v minulé sezóně skončilo 3788 delikventů. Nárůst přišel poté, co se od počátku devadesátých let dařilo incidenty na stadiónech potlačovat a předcházet jim. Podle agentury Reuters jde o první nárůst od roku 2002, navíc velmi výrazný.

Přes celkový nárůst kriminality výrazně ubylo zadržených za rasistické trestné činy, jichž bylo vloni 41. Ubylo i fyzických napadení, naopak výtržnictví je stále častějším jevem.

Největší hříšníky lze najít mezi fanoušky Manchesteru United, jichž skončilo v uplynulé sezóně za mřížemi 195. Za nimi s výrazným odstupem skončili hooligans hlásící se k Chelsea, Sunderlandu, Newcastlu a Tottenhamu. Hned 644 z celkových bezmála čtyř tisíc zadržených si svým řáděním vysloužilo doživotní zákaz vstupu na fotbal.

Vloni přišlo na fotbalové zápasy v Anglii a ve Walesu celkem 38,6 miliónu lidí.

Reklama

Související témata: