Hlavní obsah

Trenér Ferguson volá po omezení počtu cizinců v Anglii

LONDÝN

Trenér fotbalistů Manchesteru United Alex Ferguson chce omezit počet cizinců v mužstvech anglické Premier League. Jejich příliv znamená minimum šancí pro domácí odchovance, což podle něj škodí především anglické reprezentaci. Omezení sice odporuje pracovnímu právu Evropské unie, ale podle Fergusona by bylo možné její nařízení obejít dohodou klubů.

Foto: Internet

Alex Ferguson

Článek

"Naprosto souhlasím se snahami o omezení počtu cizinců, ale určitě by to přineslo problém i pro kluby jako Arsenal. Ty by protestovaly nejhlasitěji," řekl listu The Guardian Ferguson a opět si rýpl do velkého rivala.

Londýnský klub má v užším kádru jediného Angličana Theo Walcotta, který spíše zahřívá lavičku náhradníků, zatímco základní sestavu opanovali Afričané, Francouzi a Španělé. Bývalý hráč Arsenalu Jermaine Pennant se před časem dokonce nechal slyšet, že trenér Arséne Wenger šikanuje anglické hráče a cíleně jim nedává prostor.

Naopak Manchester se chlubí tím, že mezi 34 hráčů širšího kádru patří hned devatenáct Britů. "Kosmopolitní fotbal je na pohled atraktivní, jenže pro samotný anglický fotbal by bylo lepší mít více domácích hráčů, zejména ve špičkových klubech," prohlásil Ferguson.

Skotský trenér má i připraven recept, jak obejít nařízení EU o volném pohybu pracovníků. "Udělalo by se to pomocí dohody mezi všemi kluby. Mám-li si tipnout, tak by to vyšlo a všichni se nakonec dohodli, i když by v Liverpoolu či Arsenalu hodně protestovali, zejména kvůli svým silným vazbám na Španělsko, respektive Francii," prohlásil Ferguson.

Reklama

Související témata: