Hlavní obsah

Newcastle dostane za Owenovo zranění zaplaceno od svazu

NEWCASTLE

Anglický fotbalový útočník Michael Owen bude asi šest týdnů chybět Newcastlu kvůli zranění, vůbec poprvé to však nemusí jeho klub tolik mrzet, neboť za to dostane od svazu odškodné. Owen, jehož potkávají zranění s železnou pravidelností, si odnesl natržený stehenní sval z pátečního přátelského utkání reprezentace proti Rakousku.

Článek

Ale protože se anglický svaz FA poprvé v historii pojistil proti odpovědnosti za zranění hráčů, bude od této chvíle platit mzdu, kterou budou fotbalistů po dobu zranění pobírat.

Skončil tak vleklý spor mezi FA a anglickými kluby, který rozpoutal právě Newcastle. Klubu se vůbec nelíbilo, že musel téměř celou loňskou sezónu platit Owena, který si v reprezentačním dresu na zpřetrhal kolenní vazy a do hry se vrátil až po dvou operacích.

Svého času "zázračné dítě anglického fotbalu" Owen má v Newcastlu královskou smlouvu, týdně si přijde asi na 110 tisíc liber. Většinu z této částky by po dobu jeho zranění nyní mělo krýt pojištění, takže při odhadované šestitýdenní absenci dostane Newcastle v přepočtu asi 18,5 miliónu korun.

Owenova kauza by mohla být precedentem 

Právě kvůli hráčům s tak vysokými příjmy si FA pořídila pojištění, které pokryje po dobu zranění plat až do výše 100 tisíc liber. Po dobu prvních dvou týdnů zranění má klub nárok na kompenzaci do padesáti tisíc, poté se limit zdvojnásobí.

Celá záležitost by mohla být precedentem i pro další národní svazy. Některé z nich také čelí silnému tlaku ze strany klubů, kterým se nelíbí zacházení s jejich hráči a riziko zranění, které start za národní tým znamená. Příkladu FA proto budou možná do budoucna následovat i další federace.

Reklama

Související témata: