Hlavní obsah

Mourinho má prý na stole nabídku, aby vedl reprezentaci Albionu

LONDÝN

Anglická fotbalová asociace FA údajně již kontaktovala agenta bývalého trenéra Chelsea Joseho Mourinha s nabídkou na post reprezentačního kouče. Informoval o tom fotbalový krajánek BBC Jonathan Legard. Čtyřiačtyřicetiletý portugalský kouč již dříve dal skrze svého zástupce Jorge Mendese najevo, že by jej lavička Albionu lákala a práci by s chutí přijal.

Článek

Vedení FA údajně nejprve zúžilo seznam možných kandidátů na pět, nebo šest jmen. Bývalý trenér Petra Čecha v Chelsea, kterou dovedl ke dvěma titulům v anglické Premier League, na seznamu figuroval a sám dal najevo, že je připraven s Angličany o postu národního kouče jednat.

V užším výběru na uvolněné křeslo po odvolaném Stevu McClarenovi byli spolu s Portugalcem údajně i Fabio Capello, pod jehož vedením získal v minulé sezóně Real Madrid španělský titul, dále úspěšný kouč Aston Villy Martin O'Neill, italský lodivod Marcello Lippi a Jürgen Klinsmann, který naposled dovedl k bronzu na MS domácí reprezentaci Německa.

Některé prameny ale informovaly o tom, že je Mourinho na Britských ostrovech, či se tam v nejbližší době chystá právě proto, aby byl pro případná jednání co možná nejdostupnější. Podle zpravodaje BBC Jonathana Legarda je sice čtyřiačtyřicetiletý kouč stále ve své rodné zemi, navíc s nabídkou od FA na stole. „Mé portugalské zdroje uvádějí, že byl prací pro Anglii osloven Mourinho skrze svého agenta,“ řekl anglický novinář.

Legard dále uvedl, že Mourinho o postu reprezentačního kouče Anglie sice uvažoval, ale také jej velmi zajímá, jak se vyvine situace ohledně koučů ve dvou špičkových španělských klubech. „Sleduje především dění v Realu Madrid,“ prozradil korespondent BBC.

O'Neill Mourinha doporučuje, sám nabídku odmítl

Hledáním nového kouče byl pověřen výkony ředitel FA Brian Barwick a zdá se, že lavičku Albionu obsadí dříve, než se očekávalo. Ve prospěch Mourinha se totiž překvapivě vyjádřili jeho bývalí nesmiřitelní sokové z Premier League - ikona Manchesteru United Sir Alex Ferguson, nebo O’Neill z Aston Villy, který již nabídku vést reprezentaci předem odmítl. Stejně tak učinil další oslovený trenér, Arséne Wenger, který v Arsenalu vede kapitána české reprezentace Tomáše Rosického.

„Pokud by chtělo vedení FA znát můj názor, řekl bych jim, ať vezmou Mourinha. Měl by tam být někdo, kdo dokáže hráče pořádně nabudit a motivovat, v tom se mu nikdo nevyrovná,“ řekl Sir Alex Ferguson na otázku anglických novinářů. V podobném duchu se vyjádřil i O’Neill pro páteční The Times: „Jose by byl vynikající volbou.“

Předseda Fotbalové asociace Geoff Thompson nicméně ve čtvrtek uvedl, že vedení svazu nikam nespěchá a hodlá ve správný čas oslovit toho správného muže pro danou práci. Nástupce Steva McClarena, který dostal „padáka“ po neúspěšné kvalifikaci o Euro 2008, by měl být ale známý před dalším mezistátním utkání, v němž se 6. února Angličané utkají se Švýcarskem.

Reklama

Související témata: