Hlavní obsah

Pikantní los: Sparta narazí na Jarošíka

NYON

Fotbalisty pražské Sparty čeká ve 3. předkole Ligy mistrů cesta do Moskvy. O účast v hlavní soutěži budou nejspíš bojovat s CSKA Moskva, kde od prosince působí někdejší špílmachr letenských Jiří Jarošík. Případného soupeře zná i Slavia - pokud přejde přes bosenský Leotar Trebinje, utká se s čtvrtým týmem španělské ligy Celtou Vigo.

Foto: ČTK

Cesta k nejcennější evropské klubové trofeji, již na snímku drží Sir Bobby Charlton, byla zahájena předkoly.

Článek

První zápasy jsou na programu 12. a 13. srpna, odvety se hrají o dva týdny později a oba české týmy by měly začínat na půdě soupeřů. Sparta bude mít o soupeři jasno až po druhém předkole, ale v něm je CSKA Moskva proti Vardaru Skopje jasným favoritem.

Zatímco ani jeden z potencionálních soupeřů Sparty s žádným českým týmem v poháru dosud nehrál, Celta Vigo v tuzemsku není neznámá. Před dvěma lety v Poháru UEFA nejprve vyřadila Sigmu Olomouc a poté vypadla s Libercem.

Po tomhle neprahli

"CSKA nepatří zrovna k těm lehčím soupeřům, které jsme měli možnost potkat," vyjádřil se Vlastimil Košťál, prezident Sparty, která se chce do prestižní hlavní části LM vrátit po loňské pauze, kterou zapříčinil výpadek s Genkem.

Hráči s vicemistrem Ruska čekají dva vyrovnané zápasy. "Nebudu tvrdit, že jsem si CSKA přál, jenže na druhou stranu si musíme vzpomenout, že se nám na ruské kluby daří," připomněl záložník Libor Sionko souboje se Spartakem Moskva a chystal se špásovat prostřednictvím mobilu s Jarošíkem.

"Už jen to, že si ho přivedli a že chtěli i Zdeňka Grygeru, svědčí o tom, jaké mají cíle," uznal sílu soupeře obránce Tomáš Hübschman. CSKA rozhodně nebylo týmem, po němž by většina sparťanů prahla. "Důležité nakonec bude, v jaké aktuální formě na sebe narazíme," dodal Hübschman.

Vigo má za sebou skvělou sezónu

"Minulá sezóna vyšla Vigu excelentně, z toho,co jsme mohli dostat, patří mezi šest nejsilnějších soupeřů," podotkl k losu poněkud rozpačitě kouč slávistů Miroslav Beránek.

I takové kolosy jako Valencie či Barcelona za Vigem zůstaly ve španělské lize. "A tu nejeden odborník považuje za nejlepší na světě," pokračoval trenér. Informace o Vigu začne shánět už teď. "Koncentrujeme se sice ještě na druhé předkolo, ale starám se už i o zprávy ze Španělska," nastiňoval Beránek. V týmu Miguela Lotiny nejsou superhvězdy, v bráně je ale jistý Argentinec Cavallero a mezi známější hráče dál patří Rus Mostovoj a Brazilec Edu.

Možnost jakési výhody ale Beránek tušil snad jen v tom, že španělská liga začne výrazně později než naše. "Je ale otázkou, jestli nám pomůže, že předkolo pro ně bude znamenat vůbec první soutěžní zápasy nové sezóny," přemítal trenér, který se v nejbližších týdnech bude muset obejít bez zraněné tradiční opory Tomáše Doška, ale i bez posil Lukeše a Latky.

"Určitě je to dobrý soupeř, hlavně že nejedeme na Východ. Určitě nejsme favority, myslím, že naše šance jsou tak 40:60," hodnotil záložník Patrik Gedeon.

Protřelý matador Pavel Kuka byl zdrželivý: "Teď máme před sebou jiného soupeře a ještě jsme ho neporazili, Liberec však ukázal, že i proti týmům, jakým je Vigo, se dá hrát."

Los 3. předkola Ligy mistrů
CSKA Moskva/Vardar Skopje - Sparta Praha
Celta Vigo - Leotar Trebinje (Bosna)/Slavia Praha
MTK Budapešť/HJK Helsinky - FBK Kaunas (Lit.)/Celtic Glasgow
Glasgow Rangers - FC Kodaň/Sliema Wanderers (Malta)
Austria Vídeň - Olympique Marseille
FC Bruggy - Borussia Dortmund
Šerif Tiraspol (Mold.)/Šachťor Doněck - Lokomotiv Moskva
Lazio Řím - Benfica Lisabon
Dynamo Kyjev - NK Maribor/Dinamo Záhřeb
Bohemians Dublin (Ir.)/Rosenborg Trondheim (Nor.) - Deportivo La Coruňa
Grasshoppers Curych - AEK Atény
MŠK Žilina/Maccabi Tel Aviv - Chelsea
Partizan Bělehrad/Djurgaarden Stockholm - Newcastle United
Galatasaray Istanbul - Pjunik (Arm.)/KR Reykjavík (Isl.)
Rapid Bukurešť/RSC Anderlecht - Wisla Krakov/Omonia Nikósie
SK Tirana/GAK Štýrský Hradec - Ajax Amsterdam

Zajímavé souboje s českou účastí

Los třetího předkola Ligy přinese pro český fotbal i další zajímavé souboje. Tomáš Rosický s Janem Kollerem z Dortmundu budou bojovat s belgickými Bruggami, kde od léta působí exolomoucký obránce David Rozehnal. České duo v Ajaxu Amsterdam Tomáš Galásek a Zdeněk Grygera narazí na vítěze souboje mezi Tiranou a rakouským GAK Štýrský Hradec.

Olympique Marseille s novou slávistickou posilou Štěpánem Vachouškem se popasuje s vídeňskou Austrií. Litevský Kaunas, kterému postup do druhého předkola vystřílel český útočník Martin Opic, čeká nejprve souboj se slavným Celticem Glasgow. Pokud by ale Litevci dokázali postoupit, pak by se utkali s vítězem souboje MTK Budapešť a HJK Helsinky. Pokud vyřadí slovenská Žilina ve druhém předkole izraelský Maccabi Tel Aviv, může se těšit na londýnskou Chelsea.

Lazio vs Benfica, jiskřivý duel

Zřejmě nejatraktivnějším soubojem ale bude duel dvojnásobných evropských šampiónů Benfiky Lisabon s římským Laziem. Lazio loni skončilo čtvrté v Serii A a mohutně posilovalo. Jejich řady mimo jinými posílili středopolaři Demetrio Albertini a Gaizka Mendieta. Portugalský celek skončil v loňském ročníku na druhém místě a v předkole bude zejména spoléhat na Nuno Gomese a Simäo Sabrosu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články