Hlavní obsah

Novým trenérem anglických fotbalistů je Capello

Novým trenérem anglické fotbalové reprezentace byl jmenován jednašedesátiletý Ital Fabio Capello. Ve čtvrtek to oznámilo vedení Fotbalové asociace. Někdejší kouč Realu Madrid či AC Milán na lavičce nahradil Steva McClarena.

Článek

Ten byl odvolán poté, co s týmem nedokázal postoupit na mistrovství Evropy 2008.

"Zbývá doladit jen pár detailů, o kterých budeme jednat zítra. Nejde však o závažné věci, prakticky jde jen o úřední formality," řekl mluvčí FA Adrian Bevington. Jedním z bodů, na kterých se Capello s FA ještě nedohodl, je složení realizačního týmu, v němž chce mít čtyři Italy.

Podle britského serveru BBC podepíše Capello smlouvu do roku 2010 s následnou dvouletou opcí, pokud dovede národní tým na mistrovství světa v Jihoafrické republice. Kontrakt by mu měl vynést čtyři milióny liber (144 miliónů korun) ročně.

Capello už dokonce analyzoval problém, který může za neúspěchy Anglie. "Proč například David Beckham a Michael Owen hrají skvěle za klub, ale za Anglii mizerně? Mají psychický blok z tlaku fanoušků, médií a tak dále. Anglický trenér musí být víc psycholog než taktik a musí hráče toho bloku zbavit," prohlásil o práci u národního týmu.

Angličané jsou ohledně nového kouče zdrženliví

Zatímco na mezinárodní úrovni se Capellovo jmenování setkalo s pozitivními ohlasy, Angličané jsou zdrženlivější. "Jsem zklamán. Jsem pyšný anglický kouč a myslím, že by bylo správné, aby náš tým vedl Angličan," řekl BBC kouč Readingu Steve Coppell. "Myslím, že dobrých trenérů máme doma dost a měli by dostat šanci," přidal se bývalý kapitán národního týmu Tony Adams.

"Znám ho řadu let a deset let jsem byl jeho soupeřem v Serii A. Je to skvělý člověk a jeden z nejlepších trenérů na světě. Stačí se podívat na jeho výsledky," řekl na adresu druhého zahraničního kouče anglické reprezentace jeho švédský předchůdce Sven-Göran Eriksson.

Upřednostňuje úspěch na úkor pohledné hry

Jednašedesátiletý vášnivý sběratel uměleckých děl, jehož sbírka v hodnotě deseti miliónů eur obsahuje například obrazy Marka Chagalla a je považována za jednu z nejimpresivnějších v Itálii, jde totiž k anglickému týmu s pověstí kouče, který za všech okolností upřednostňuje úspěch na úkor pohledné hry. Devět mistrovských titulů v 16 sezónách hovoří jasnou řečí, byť o dva z nich později administrativně přišel.

Capello naposledy dovedl k titulu v loňském ročníku španělské ligy Real Madrid, se stejným klubem se z triumfu radoval již v sezóně 1996/97. K vítězství v italské Serii A dokázal hned čtyřikrát dokráčet s AC Milán, s kterým v roce 1994 také triumfoval v Lize mistrů, a jednou s AS Řím. O dva tituly s Juventusem ho navíc připravila korupční aféra turínského klubu.

Reklama