Hlavní obsah

Čech: Nedokážu si tu chybu vysvětlit, byl to lehký míč

LONDÝN/PRAHA

Fotbalový brankář Chelsea Petr Čech, který je zvyklý především na pochvaly a ocenění, svou chybou pomohl Arsenalu k výhře v prestižním londýnském derby a k návratu na první příčku anglické ligy. Po rohovém kopu podběhl centrovaný míč a Gallas pak trefou do prázdné branky zápas rozhodl. „Nedokážu si to vysvětlit. Šel jsem si pro lehký míč ve volném prostoru, odrazil se a myslel si, že ho mám,“ líčil na pondělní tiskové konferenci posmutnělý gólman.

Článek

Petře, vaše Chelsea v neděli prohrála derby s Arsenalem gólem, který padl po vaší chybě, jak se den po zápase cítíte?

Ještě to úplně nepřebolelo. Na tyhle zápasy se všichni těší, já je doslova miluji. Hraje se o všechno v báječné atmosféře, prostě na sto procent. Já ale tentokrát nebudu mít dobré vzpomínky.

Po rohovém kopu jste podběhl míč, který za vaše záda uklidil domácí kapitán Gallas, jak k tomu došlo?

Nedokážu si to vysvětlit. Šel jsem si pro lehký míč ve volném prostoru, odrazil se a myslel si, že ho mám. Pak jsem zjistil, že je moc vysoko, tak jsem jej chtěl alespoň nějak zasáhnout, což se mi taky nepodařilo.

Co se vám v tu chvíli honilo hlavou?

Byl konec poločasu, což není zrovna příjemné. Potom jsem si říkal, že máme ještě jednu polovinu, abychom zápas zvrátili. Jediný recept, jak dokončit zápas, bylo to hodit za hlavu a soustředit se na zbytek utkání.

Říkali vám něco k inkriminovanému momentu spoluhráči v kabině?

Ne. Chyby se stávají. Jednou se stane mně, příště to zase potká někoho jiného, to je fotbal. Už mám něco odehráno a vím, že se taková věc může stát. Je potřeba se dál soustředit na zápas, probrat se tím může člověk po něm.

Jak moc je výsledek zápasu důležitý v dostizích o anglický titul?

Arsenal má sice o tři body větší náskok, ve hře je ale ještě asi šedesát bodů. Před tímto zápasem jsme dokázali manko stáhnout, tak se to snad podaří znovu. V tuhle chvíli mají stále všechny čtyři nejsilnější týmy stejnou šanci na titul.

V dresu Arsenalu nastoupil váš spoluhráč z reprezentace Tomáš Rosický, stihli jste si něco říct?

Bavili jsme se spolu po zápase hlavně o Vánocích a zdravotních potížích, které nás oba v poslední době provázely.

Na lavičce Chelsea v průběhu sezóny vystřídal Josého Morinha izraelský kouč Avram Grant, nakolik jste změnu pocítil?

Každý trenér má svůj pohled na fotbal a požaduje trochu jiné věci. Příliš se toho ale nezměnilo. Oba jsou povahově naprosto rozdílní, záleží ale hlavně na tom, jak se týmu pod jeho vedením daří.

Angličané rozpoutali boj za omezení počtu cizinců v lize, jak se na daný problém díváte vy?

Doufám, že to není panika kvůli jednomu neúspěchu v kvalifikaci. Nestalo se to totiž proto, že by cizinci zabírali místo domácím hráčům, trenérovi se prostě nepodařilo poskládat úspěšný tým. V Premier League je minimálně osmdesát hráčů, kteří mohou za anglickou reprezentaci nastoupit a to, že se v lize utkávají s nejlepšími fotbalisty na světě, je jen jejich výhoda.

Anglická soutěž se nezastaví ani přes svátky, jaké Vánoce tedy máte před sebou?

Až na fakt, že budeme trénovat a hrát, budou svátky normální. Přiletí moje rodina i příbuzní Martiny, takže nás čeká početná oslava. Jsem v klidu, všechny dárky už mám a nemusím nic honit na poslední chvíli.

Reklama

Související témata: