Hlavní obsah

Šéf FA: Angličtí trenéři nejsou pro reprezentaci dost dobří

LONDÝN

Angličtí trenéři nejsou podle šéfa Fotbalové asociace Briana Barwicka dost dobří na to, aby mohli trénovat anglickou reprezentaci. Funkcionář svým prohlášením reagoval na kritiku, které bylo vedení FA podrobeno, když k národnímu týmu angažovalo Itala Fabia Capella.

Článek

"Před měsícem jsem si sedl na hotelovém pokoji a zkusil jsem si sestavit ideálního trenéra anglické reprezentace," řekl Barwick agentuře Reuters. "Napsal jsem si seznam vlastností, které by měl takový kouč mít a když jsem ho pak porovnával se špičkovými anglickými trenéry, ani jeden nebyl dost dobrý," dodal.

FA angažovala bývalého kouče AC Milán, Juventusu a Realu Madrid Capella poté, co Steve McClaren nedokázal s anglickým týmem postoupit na Euro 2008. Rozhodnutí se však setkalo s rozporuplnými reakcemi a někteří odborníci tvrdě kritizovali FA, že nevybrala anglického kouče.

"Musíme být realisté, přijatelný anglický trenér v současnosti neexistuje," uvedl Barwick. "Lidé se mě ptají, jak chce Capello tým změnit. To sice prozradit nemůžu, ale stačí se podívat na jeho minulost, kdy si dokázal poradit i s těmi nejsobečtějšími hráči a vyhrál devět titulů. Na druhou stranu jsme čtyřicet let nic nevyhráli, tak od Capella nemůžeme chtít, aby nám hned vyhrál mistrovství světa," dodal.

Capello je teprve druhým cizincem na anglické lavičce, před McClarenem u týmu působil současný kouč Manchesteru City Švéd Sven-Göran Eriksson. Soutěžní premiéru si italský trenér odbude v přípravném zápase s pořadatelem mistrovství Evropy Švýcarskem na stadionu ve Wembley 6. února.

Reklama

Související témata: