Hlavní obsah

Arsenal s Rosickým porazil v londýnském derby West Ham

LONDÝN/PRAHA

Úterní výsledky 21. kola anglické Premier League žádné velké překvapení nepřinesly. Arsenal s českým reprezentačním kapitánem Tomášem Rosickým si poradil s West Hamem, který v minulém kole překvapil Manchester United. Úřadující šampióni si na vlastním trávníku připsali hubenou výhru nad Birminghamem 1:0 a na vedoucí "Kanonýry" ztrácejí stále dva body.

Článek

Vedoucí Arsenal přivítal v jednom ze dvou úterních londýnských derby na Emirates stadium West Ham, který si v minulém kole vyšlápl na obhájce trofeje z Manchesteru United. Sen o dalším překvapení se začal hostům rozplývat již ve 2. minutě, kdy se za záda gólmana Greena trefil naturalizovaný chorvatský útočník Eduardo.

„Kladiváři“ sice nehráli nijak ustrašeně a několikrát favoritovi zle zatopili, byli to ale domácí, kteří se ve 18. minutě radovali z dalšího gólu. Pas za obranu z kopačky Gaela Clichyho si hlavičkou sklepl podél brankáře Adebayor a poslal míč z nulového úhlu o tyčku do sítě. Již po necelých 37 minutách skončil kvůli zranění souboj s bývalými spoluhráči pro švédského záložníka Fredrika Ljungberga. V dresu vítězů odehrál 88 minut kapitán Brücknerova výběru Tomáš Rosický, který těsně před odchodem ze hřiště málem přidal třetí branku svého týmu.

Manchester jen těsně porazil Birmingham

Svěřenci Sira Alexe Fergusona se pokusili zapomenout na prohru z minulého kola, kdy padli na půdě londýnského West Hamu. Snadnou kořistí se měl stát patnáctý Birmingham. V brance domácího celku se opět místo zraněného Nizozemce Van der Sara představil polský gólman Tomasz Kuszczak, obávaný kanonýr Wayne Rooney nebyl ani na lavičce.

Ve 25. minutě si na pas portugalského reprezentanta a nejlepšího hráče loňského ročníku Premier League Cristiana Ronalda naběhl útočník Carlos Tevez a pravačkou jej poslal do levého dolního koutu branky Birminghamu. Víc gólů ale diváci na Old Trafford neviděli, United zůstávají po hubené výhře s dvoubodovým mankem v závěsu za Arsenalem.

Chelsea obrátila londýnské derby s Fulhamem

Londýnské derby mezi domácím Fulhamem a Chelsea sice nenabídlo krásnou fotbalovou podívanou, přesto se diváci nenudili. Hosté sice prohrávali po poločase gólem Dannyho Murphyho z penalty, ale po změně stran Kalou a posléze Michael Ballack z penalty skóre otočili a udrželi tým manažera Avrama Granta na třetí příčce. Petr Čech stále doléčuje poraněný bok a v brance vítězů se nepředstavil.

Domácí Fulham vedl premiérově z lavičky manažer Roy Hodgson, který nahradil odvolaného Lawrie Sancheze. V brance Chelsea se představil až třetí brankář v klubové hierarchii Henrique Hilário, jednička Petr Čech i dvojka Carlo Cudicini léčí svá zranění. Osamocený se na hrotu hostujícího útoku představil, stejně jako v minulém zápase, Salomon Kalou.

Klíčový okamžik zápasu přišel v 61. minutě. Po sporném souboji úterního kapitána Chelsea Michaela Ballacka s domácími obránci byl nařízen druhý pokutový kop v utkání. Německý reprezentant, který se dal teprve nedávno dohromady po dlouhodobém zranění, poslal míč do stejného místa jako v prvním poločase Murphy a svou druhou trefou v sezóně dokonal obrat v utkání.

Portsmouth i Everton loupily na hřištích soupeřů 

Málokdy rozhodne o osudu utkání první desetiminutovka, v souboji třináctého Readingu s osmým Portsmouthem to tak ale bylo. Již ve čtvrté minutě totiž viděl domácí Ibrahima Sonko červenou kartu za sestřelení Benjaniho a musel ze hřiště. Niko Kranjčar sice neproměnil nařízený pokutový kop, ale fotbalisté „Pompejí“ přesilovku využili za dalších pět minut díky Solu Campbellovi. Útočník Benjani stihl ještě do poločasu orazítkovat břevno a pojistku na tříbodový zisk pro Portsmouth přidal v 66. minutě Utaka.

Hráči Middlesbrough opět prokázali, že se jim na domácím trávníku příliš nedaří. Všechny tři body jim po vítězství 2:0 uloupil Everton, který se tak alespoň do zítřejších zápasů dostal na pátou příčku tabulky před Manchester City. O branky hostujícího týmu se ve druhém poločase postarali Johnson a McFadden. Middlesbrough zůstává těsně nad sestupovými příčkami.

Ve večerní dohrávce 21. kola Premier League porazili fotbalisté Aston Villy Tottenham 2:1. Na přesnou hlavičku domácího Olofa Melberga odpověděl deset minut před koncem Jermain Defoe, pak rozhodl Martin Laursen.

Ve středu se pak odehrají souboje Newcastle - Manchester City, Blackburn - Sunderland, Bolton - Derby a Liverpool - Wigan.

Premier League - 21. kolo:
Fulham - Chelsea 1:2 (10. Murphy z pen. - 54. Kalou, 62. Ballack z pen.), Arsenal - West Ham 2:0 (2. Eduardo, 18. Adebayor), Manchester United - Birmingham 1:0 (25. Tevez), Middlesbrough - Everton 0:2 (67. Johnson, 72. McFadden), Reading - Portsmouth 0:2 (9. Campbell, 66. Utaka), Aston Villa - Tottenham 2:1 (40. Mellberg, 84. Laursen - 80. Defoe)

Reklama

Související témata: