Hlavní obsah

Liverpool přišel kvůli domácí remíze o čtvrtou příčku v Premier League

Ve středečních utkáních 21. kola anglické fotbalové Premier League překvapivě Liverpool remizoval na svém stadiónu s potápějícím se Wiganem 1:1 a přišel o čtvrtou příčku v ligové tabulce. Z té jej sesadil Manchester City, který dokázal vyhrát 2:0 na hřišti Rozehnalova Newcastlu. Český reprezentační obránce zůstal pouze na lavičce poraženého celku. Liverpool má ale odehráno o jeden zápas méně.

Článek

Méně slavný klub z Manchesteru, tým City, bojoval na dálku s Liverpoolem o čtvrtou příčku v ligové tabulce na hřišti Newcastlu. Pouze na lavičce domácího celku zůstal český reprezentant David Rozehnal. Domácí začali náporem a hrozili především po pasech Charlese N´Zogbii, střelecky byl aktivní jeho spoluhráč Obafemi Martins. Hosté svému soupeři zatopili především při slepených rohových kopech po třiceti minutách hry. O chvíli později poslal Blumer Elano přesný centr na hlavu spoluhráče Richarda Dunna, který svou střelu ale poslal nad břevno Givenovy branky.

To bylo pro obranu Newcastlu poslední varování. Ve 38. minutě se ve vápně po Vassellově přihrávce dostal k míči opět Elano a levačkou nedal domácímu gólmanovi šanci. Po změně stran, v době kulminace snahy Newcastlu o vyrovnání, se podruhé v zápase radovali hosté. Etuhovo přiťuknutí přetavil v 76. minutě v gól Gelson, který několik desítek vteřin předtím naskočil jako střídající hráč z lavičky. Fotbalisté Manchesteru City se tak radovali z vítězství 2:0 i postupu na čtvrté místo v Premier League.

Liverpoolu se vzdaluje vytoužený titul

Soupeř City v boji o čtvrtou příčku, loňský finalista Ligy mistrů Liverpool, hostil osmnáctý Wigan. Diváci na Anfield road se těšili na hru kočky s myší, toho se ale v prvním poločase nedočkali. Domácí se pokoušeli zhuštěnou obranu překonávat především centrovanými míči, soupeř ale držel s favoritem krok. Před koncem prvního poločasu měl po jednom z centrů do vápna šanci španělský mladíček Torres, branku ale přestřelil.

To, co se mu nepodařilo do přestávky, dokázal miláček domácích ochozů čtyři minuty po změně stran. Torres pravačkou překonal gólmana hostí po přihrávce Steva Finnana. Vzápětí sice na druhé straně trefil Bent břevno, byl přitom ale v ofsajdovém postavení. Pohroma pro domácí přišla až v 80. minutě, kdy po zbytečné ztrátě míče v podání kapitána Gerrarda z dálky přesně pálil obránce Wiganu Bramble. Gerrard mohl svou chybu vzápětí napravit, ale hostující gólman Kirkland se vytáhl s takřka čarodějnickým zákrokem. Liverpool na svém hřišti ztratil další důležité body v dostizích o vytoužený ligový titul.

Bolton porazil poslední Derby gólem těsně před koncem

Šestnáctý Bolton přivítal na svém trávníku beznadějně poslední Derby. Vyrovnaná první půle přinesla několik zajímavých situací. Již ve 21. minutě musel ze hry kvůli zranění odstoupit hostující obránce James McEveley, jehož nahradil Michael Johnson. Na začátku 33. minuty měl velkou šanci domácí Kevin Nolan, ale svůj volej poslal nad Priceovu branku. O šest minut později trefil břevno svatyně Boltonu právě střídající Johnson.

O očekávaných třech bodech pro domácí rozhodl přesně ve chvíli, kdy vypršela základní hrací doba zápasu, přesnou hlavičkou Stelios Giannakopoulos. Fotbalista, který na trávník přišel v 82. minutě, využil přesný dalekonosný pas gólmana Jussiho Jaaskelainena. Derby tak má na svém kontě po 21 zápasech stále pouhých sedm bodů, Bolton je čtrnáctý.

Úspěšnost při penaltách rozhodla o výhře Blackburnu

V souboji domácího devátého Blackburnu se sedmnáctým Sunderlandem měli překvapivě o něco víc míč na svých kopačkách hosté. Zkázu pro svěřence bývalého kapitána Manchesteru United Roye Keane ale odstartovala neproměněná penalta v 51. minutě. Faul Christophera Samby na Daryla Murphyho nepotrestal střelou do pravého dolního rohu Dean Whitehead, gólman Blackburnu Brad Friedel totiž jeho záměr vystihl.

Co se nepodařilo na jedné straně, zvládl s přehledem na druhé střelou do stejného místa Benedict McCarthy. Ten z penaltového puntíku potrestal hru rukou hostujícího Dannyho Higginbothama. Naděje Sunderlandu na slušný výsledek definitivně pohřbil nejzkušenější hráč a kapitán Keanova výběru Dwight Yorke, který v rozmezí pěti minut viděl dvakrát zblízka žlutý kartónek a musel předčasně do sprch.

Premier League, 21. kolo:
Newcastle - Manchester City 0:2 (38. Elano, 76. Gelson), Blackburn - Sunderland 1:0 (57. McCarthy z pen.), Bolton - Derby 1:0 (90. Giannakopoulos), Liverpool - Wigan 1:1 (49. Torres - 80. Bramble).

Reklama

Související témata: