Hlavní obsah

Rozehnal: Trenér Keegan je jako náš kamarád do deště

V sobotním duelu s Boltonem sice Newcastle uhrál pouze bezbrankovou remízu, při premiéře trenéra Kevina Keegana byl ale výsledek vnímán pozitivně. Překvapivě ve středu zálohy odehrál celý zápas David Rozehnal. „Důvěra trenéra mě velice potěšila, vždyť zatím neměl čas nás poznat,“ komentuje český zadák v exkluzivním rozhovoru pro Právo první soutěžní zápas pod novým koučem.

Článek

Po delším čase jste v sobotu odehrál za Newcastle celý zápas proti Boltonu, ale premiéra nového kouče Kevina Keegana skončila bezbrankovou remízou. Co chybělo k vítězství?

Pozitivem je, že jsme udrželi vzadu nulu. Před tím jsme dostávali dost zbytečné góly. Proti Boltonu nám chyběl jen gól. Šance jsme měli. Určitě jsme chtěli vyhrát, ale po nevydařené předchozí sérii byla remíza vnímána spíš jako pozitivum.

Hrál jste na svém místě stopera?

Právě že ne. Po téměř roce jsem nastoupil ve středu zálohy. Před půl rokem by mě nenapadlo, že nastoupím ve středové řadě v Premier League. Byl to také jeden z mých snů, zahrát si na tomto místě a ten se mi vyplnil.

Jak jste se tam cítil?

Docela dobře a snad jsem důvěru nového trenéra nezklamal. Uprostřed zálohy se hraje jinak, jsem víc v kontaktu s míčem, mohu i dopředu. Jinak se tam brání.

Takže tam chcete zůstat?

To jsem neřekl, ale já chci především hrát a je mi jedno, na jakém místě to bude. Můj úkol je vždy a všude odevzdat maximální výkon.

Proč vás na tento post Keegan poslal?

Tři hráči, kteří by tam mohli hrát, byli vykartovaní - Smith, Butt i Emre. Kouč měl k dispozici jen mladíky z rezervy, kteří ale neodehráli v Premier League ani jeden zápas.

Hovořil s vámi Keegan o této změně?

V pátek si mě vzal stranou a zeptal se mě, jestli bych ten post zvládl. Řekl jsem, že ano. Moc jsem o tom nepřemýšlel, chci hlavně hrát a odsouhlasil bych mu asi jakýkoliv post. Ale na tomto místě uprostřed zálohy už jsem hrál. Věřil jsem si. Kouč mi řekl, že mám zůstávat víc vzadu a sbírat míče a rozdělovat je. Dopředu měli chodit klasičtí střední záložníci. Důvěra trenéra mě velice potěšila, vždyť zatím neměl čas nás poznat. Snad jsem ho svým výkonem nezklamal a dá mi znovu šanci.

Působí na vás Keegan jako autoritativní kouč nebo spíš kamarád?

On má přirozenou autoritu, vždyť to je jedna z legend anglického i světového fotbalu. K nám hráčům se chová spíš jako jeden z nás. Třeba příprava na zápas byla úplně jiná, než za předchozího trenéra Allardyce. Keegan seděl mezi námi, oslovil každého hráče jednotlivě, řekl mu, co od něj v zápase chce, povzbudil ho, motivoval jako starší spoluhráč. Přesně tohle jsme v této době potřebovali. Keegan je pro nás takový kamarád do deště a nepohody.

Už vám řekl svoje další představy o vašem působení v mužstvu?

Na delší rozhovor opravdu zatím nebyl čas, ale všem nám jasně řekl, že si s každým pohovoří zvlášť. Těším se na to. Keegan je velká změna, ale troufám si už teď říct, že pozitivní. Jsem přesvědčený, že pod jeho vedením půjdeme nahoru. On chce dát každému šanci, všechny postavit na stejnou startovní čáru, bez ohledu na jméno a zásluhy. Řekl, že pod ním budou hrát ti nejlepší. To je pro mne veliká motivace. Dal mi obrovskou chuť do práce, čímž nechci říct, že by mi před tím chyběla. Atmosféra ale nebyla ideální, teď je to úplně jiné.

Proč vás vlastně Allardyce vyndal ze základní sestavy?

Opravdu nevím. Možná jsem ho neuspokojoval svými výkony, třeba hledal změnu, často mluvil o ideální sestavě. Nevím. Po Vánocích mi řekl, ať si odpočinu a věnuji se rodině. Na zápas Wiganem mě nevzal s tím, že se mám připravit na Chelsea. Připravil jsem se odpovědně a on mě beze slova vysvětlení posadil na lavičku. Na trávník jsem šel až na poslední necelou dvacetiminutovku na levý okraj obrany. Ani pak mi nic neřekl a znovu jsem byl na lavičce a jen střídal. Byl jsem z toho hodně zklamaný a nevěděl jsem proč nehraji.

Keegan prohlásil, že Newcastle musí narušit hegemonii elitní čtyřky, tedy Manchesteru United, Arsenalu, Liverpoolu a Chelsea. Máte na to?

Měli jsme na to už za Allardyce. Vždyť si vezměte, jak kvalitní kádr Newcastle má. Keeganův cíl je určitě reálný. V téhle sezóně možná už ne, ale určitě můžeme ještě bojovat o první šestku a evropské poháry. V té příští bychom měli útočit na první čtyři příčky. Věřím, že Keeganovi svými výkony nebudeme přidělávat na jaře starosti a v létě se připravíme co nejlépe na novou sezónu a na splnění tohoto cíle.

Vedení Newcastlu oslovilo klubovou legendu Alana Shearera, nevíte, proč nabídku odmítl?

To přesně nevím, ale Keegan ho chce oslovit také. Hovořil o tom na tiskové konferenci. Rád by ho přivedl jako asistenta. Myslím si, že by to bylo pozitivní krok jak pro mužstvo, tak i pro fanoušky. Někteří spoluhráči s ním ještě hráli a hovoří o něm s velikým uznáním.

Reklama

Související témata: