Hlavní obsah

Manchester United odmítl zrušit minutu ticha za "Busbyho děti"

Představitelé klubu fanoušků Manchesteru City vyzvali představitele městského rivala United, aby místo plánované minuty ticha připomněli 50. výročí mnichovské letecké katastrofy raději skandovaným potleskem. Žádost City před blížícím se vzájemným duelem, motivovanou snahou zabránit možnému skandálu, však úřadující angličtí fotbaloví mistři odmítli.

Článek

Zápasu 10. února mezi manchesterskými kluby má předcházet připomenutí tragédie z roku 1958. Leteckou nehodu na mnichovském letišti cestou z utkání Poháru mistrů v Bělehradu tehdy nepřežilo 23 lidí včetně osmi hráčů skvělého mladého týmu United, přezdívaného podle tehdejšího trenéra "Busbyho děti".

Představitelé oficiálního fanklubu City se nicméně domnívají, že rivalita mezi oběma kluby je tak velká, že nelze zaručit klidný průběh minuty ticha. "Je to velké riziko. Stále se totiž najde pár idiotů, kteří na téma mnichovské tragédie zpívají posměšné písničky. Jsou to většinou mladí kluci, kteří nemají vůbec ponětí, co se tehdy v Mnichově stalo," řekl v úterý agentuře Reuters sekretář fanklubu Manchesteru City, jenž se s prosbou na nahrazení minuty ticha potleskem obrátil na vedení United.

United se rozhodli pro minutu ticha

Představitelé slavnějšího klubu z Old Trafford se nicméně rozhodli ponechat původní scénář. "Bude to slavnostní moment. Rozumíme a ceníme si toho, co (lidé z fanklubu City) říkají, ale nebylo by podle nás vhodné tleskat připomenutí události, při níž zahynulo 23 lidí," uvedl mluvčí United Phil Townsend.

Z obavy před možnou ostudou už začátkem ledna napsalo majitelům vstupenek na zápas i vedení City se žádostí, aby fanoušci dodrželi minutu ticha a ukázali respekt ke svým rivalům. Představitelé City připomněli, že jednou z obětí letecké katastrofy byl i jejich bývalý gólman Frank Swift, jenž byl na utkání jako novinář.

Domácí svěřenci kouče Alexe Fergusona nastoupí ke slavnostnímu utkání v dresech, v nichž klub hrál v 50. letech, nebudou na nich jména hráčů ani loga sponzorů. Fotbalisté City budou hrát s černými páskami a také jejich dresy budou bez reklam.

Reklama

Související témata: