Hlavní obsah

Sheffield United chce arbitráž kvůli kontroverznímu sestupu

LONDÝN

Kontroverzní závěr minulé sezóny anglické Premier League stále vyvolává vášně. Vedení Sheffieldu United, který ze soutěže sestoupil, nyní dosáhlo zahájení arbitráže, v níž se domáhá po fotbalovém svazu FA a West Hamu United náhrady za ušlý zisk. Svůj sestup totiž považuje za protiprávní, neboť přímý konkurent Sheffieldu nebyl potrestán bodovým odpočtem za neoprávněný start dvou Argentinců.

Článek

West Ham se na podzim 2006 krčil na samém dně tabulky Premier League a vedení usilovně shánělo posily. Zatoužilo po dvou obletovaných Argentincích, Javieru Mascheranovi s Carlosem Tévezem, ale na obrovské odstupné za oba hráče nemělo. Přesto je angažovalo s tím, že i nadále patřili podnikateli íránského původu Kia Joorabchianovi. Ten v roce 2004 vstoupil do problémy sužovaného brazilského klubu Corinthians a všechny jeho hráče si postupně smluvně zavázal.

Vlastnictví hráčů třetí osobou je v Anglii zakázáno, což West Ham nerespektoval a oba do hry nasadil. Výsledkem byla obrovská pokuta ve výši 5,5 miliónu liber (tehdy asi 233 miliónů korun), disciplinární komise FA ale překvapivě nesáhla k bodovému odpočtu. To se nakonec ukázalo klíčovým, protože West Ham se nakonec zachránil o tři body právě před Sheffieldem. Shodou okolností vítěznou branku v rozhodujícím utkání s Manchesterem dal právě Tévez, jehož pobyt nakonec West Ham dokázal legalizovat.

Budou se domáhat až 50 miliónů liber

Sheffield se snažil zabránit sestupu nejprve stížností u FA, vzápětí u soudu, u nějž žaloval West Ham. Soud v tomto týdnu posvětil arbitrážní jednání mezi oběma kluby. Poškozená strana se bude domáhat až 50 miliónů liber, o něž následkem sestupu přišla. West Ham už arbitráž uznal, ve svém tiskovém prohlášení ale uvedl, že "je stále v zárodku". Soudy prokázaly, že disciplinární komise se dopustila při potrestání West Hamu několika procesních chyb.

Zatímco Mascherano vloni v lednu odešel do Liverpoolu, Tévez byl ve West Hamu až do léta. Oba hráči ale i po obrovské pokutě svým zaměstnavatelům způsobovali další vrásky na čele. Téveze totiž nakonec jeho majitel poslal do Manchesteru United a shrábl za něj valnou většinu odstupného, Mascherana se snaží dále zpeněžit nyní. V Liverpoolu totiž oficiálně jen hostuje.

Reklama