Hlavní obsah

Baroš nastoupil za Portsmouth, Čech vychytal další nulu

PRAHA/LONDÝN

V dohrávaných zápasech 24. kola anglické Premier League se představili hned čtyři čeští fotbalisté. Zatímco branky svých týmů hájili Petr Čech z londýnské Chelsea a Radek Černý v Tottenhamu, a za Reading nastoupil v závěru Radek Matějovský, soutěžní debut si v dresu Portsmouthu odbyl Milan Baroš. Jeho tým však prohrál na hřišti Manchesteru United 0:2.

Článek

Trenér Portsmouthu Harry Redknapp nasadil na Old Trafford do útoku Baroše a Benjaniho Mwaruwariho, do sestavy se mu po zranění vrátil také obránce Sol Campbell. Zajímavý byl duel pro brankáře Davida Jamese, jenž nastoupil ke svému 500. zápasu v Premier League.

Jubileum mu však už po deseti minutách zápasu pokazil Cristiano Ronaldo. Portugalský záložník si na levé straně hřiště naběhl na centr za obranu a prostřelil bývalého brankáře Anglie trefou mezi nohy. Uběhly jen dvě minuty a Machester vedl zásluhou stejného hráče už o dvě branky. Ronaldo se postavil k přímému kopu asi ze vzdálenosti dvaceti metrů a krásnou ranou do levého horního růžku branky zvýšil.

V patnácté minutě se poprve dostal ke střele Baroš a jeho ránu střelu tečoval obránce Manchesteru Ferdinand na rohový kop. Zvýšit mohli naopak domácí, ve 24. minutě si naběhl na rohový kop Naniho Brown, ale přestřelil branku. O nic lépe nedopadl Rooney, jenž po zpětné přihrávce Evry před branku netrefil balon, tak jak by si představoval.

Střelu Diarry v 55. minutě domácí gólman Van der Sar kryl a sám ještě stačil rozehrát parádní akci na jejímž konci byl po dlouhém lobu Rooney. Robustní útočník zkusil přelobovat brankáře, ale James jeho nepovedený úmysl vystihl. James se v brance rozhodně nenudil a v 72. minutě měl znovu plno práce, po rychlých přihrávkách do něj zblízka napálil míč Park a vzápětí ještě musel likvidovat střelu Naniho. Tlak domácích nevyprchal ani po vystřídání Rooneyho a Ronalda, nicméně další branku už nepřidali. Baroš odešel ze hřiště v 78. minutě, kdy jej vystřídal Hughes.

Čech vychytal další nulu

Chelsea vstoupila do utkání s Readingem aktivněji, první možnost však měli hosté. Rohový kop zahrával John Oster a hlavičku Leroye Lity z pěti metrů musel pohotovým zákrokem likvidovat český reprezentant Petr Čech. Chelsea se odměny za svojí aktivitu dočkala ve 32. minutě, když se po centru Portugalce Ferreiry prosadil hlavou německý reprezentant Michael Ballack. Těsně před přestávkou ještě mohl zvýšit vedení Malouda, z 18 metrů však těsně minul levou tyč.

Druhý poločas měl podobný obrázek jako úvodní dějství, Chelsea si vytvářela příležitosti a svého soupeře přehrávala. Joe Cole ani Shaun Wright-Phillips však své pokusy nedostali za Hahnemannova záda. V 61. minutě se k zahrávání volného přímého kopu dostal Stephen Hunt, jeho pokus však Čecha nepřekvapil. Londýnský celek se snažil pojistit vedení druhým gólem, ale ani hlavička Anelky a ani pokus Bridge ze 17 metrů neskončil v bráně Readingu a Chelsea zvítězila nejtěsnějším rozdílem 1:0.

Do utkání zasáhl také Marek Matějovský, který v 81. minutě vystřídal Johna Ostera. Český záložník se však kromě dvou faulů výrazněji neprosadil. Šťastnější byl tak po závěrečném hvizdu jeho spoluhráč z reprezentace Petr Čech.

Neinkasoval ani Černý

Radek Černý dostal v utkání proti Evertonu opět důvěru od španělského kouče Tottenhamu Juande Ramose. První zákrok musel předvést ve 22. minutě, kdy zneškodnil střelu Leightona Bainese z 25 metrů. Vzápětí na druhé straně zahrozil Steed Malbranque, ale Howard v brance Evertonu byl pozorný. Černý musel své umění ukázat i ve 28. minutě, kdy chytil střelu Johnsona.

Do druhého poločasu vstoupil lépe hostující Tottenham. V 50. minutě se ke střele dostal Robbie Keane, na Howarda však nevyzrál. V posledních minutách se ještě do dvou šancí dostal hostující kanonýr Dimitar Berbatov, ale nejprve jeho pokus zablokoval Jagielka a v samotném závěru utkání jeho hlavičku zneškodnil gólman Howard. Utkání i díky tomu skončilo bez branek.

West Ham zvítězil gólem z penalty z 90. minuty

První velká šance utkání mezi West Hamem United a Liverpoolem se zrodila ve 22. minutě, když Luis Boa Morte vypálil ze středu pokutového území, ale jeho pokus skončil nad liverpoolskou brankou. Další možnost měl West Ham o čtyři minuty později a opět u toho byl portugalský hráč, tentokrát hlavou orazítkoval tyč.

Deset minut po začátku druhé půle se do zakončení opět dostal velice agilní Morte, jeho pokus z 11 metrů však těsně minul pravou tyč Reinovi brány. Další šanci si West Ham vytvořil v 74. minutě, hlavička Carltona Cola se však mezi tři tyče nevešla. Chvíli na to se do šance dostal také Liverpool pokusy Kuyta i Hyypiäho však obránci dokázali zblokovat.

Už se zdálo, že utkání skončí remízou, ale v 90. minutě fauloval v pokutovém území liverpoolský Jamie Carragher Švéda Ljungberga a proměněným pokutovým kopem zajistil West Hamu tři body Mark Noble.

Manchester City ztratil body s Derby

V zápase Derby County proti Manchesteru city museli diváci na gól čekat až do začátku druhého poločasu. Půl minuty po začátku druhé půle si vlastní branku  vstřelil Sun Jihai a poslal tak Derby do vedení. Manchesteru se podařilo vyrovnat v 65. minutě, to se po přihrávce Martina Petrova  trefil Daniel Sturridge. V 71. minutě střílel z voleje Robert Earnshaw, Joe Hart v brance City však jeho pokus zneškodnil. Další branku diváci již neviděli a tak si oba týmy rozdělily po bodu.

Premier League - 24. kolo:
Chelsea - Reading 1:0 (32. Ballack), Derby - Manchester City 1:1 (46. vlastní Ťi-chaj - 63. Sturridge), Everton - Tottenham 0:0, Manchester United - Portsmouth 2:0 (10. a 13. Ronaldo), West Ham United - Liverpool 1:0 (90. Noble z pen.).

Reklama

Související témata: