Hlavní obsah

Roztrpčený Rozehnal se těší na Kypr

PRAHA

Vysněné angažmá v Anglii není pro reprezentačního obránce Davida Rozehnala procházka růžovým sadem. Starty v dresu slavného Newcastlu United sbírá jen pozvolna, většinou po minutách. A po předchozích působištích v Belgii a ve Francii, kde byl klíčovým mužem svých týmů, zažívá nepříjemný pocit nejistoty.

Článek

„Jsem roztrpčený. Ohromně jsem se po zkušenosti z Brugg a pařížského Saint Germain do Newcastlu těšil. Ale nevím, jestli takhle vypadá vysněné angažmá. Nepředstavoval jsem si, že budu sedět na lavici náhradníků,“ stýská si sedmadvacetiletý stoper.

Proč strádá a trápí se? Zatím naskočil ze čtyřiadvaceti ligových zápasů ve čtrnácti v základní sestavě, k pěti nastoupil v průběhu hry, dvakrát byl střídán. V FA cupu hrál jednou od začátku, dvakrát střídal, v Carling cupu byl jednou v základní sestavě. Zejména v poslední době je obráncova pozice hodně vratká.

Nepomohla mu trenérská rošáda. Allardyce, který si Rozehnala vybral, byl nahrazen Keeganem. Když už vysoký český stoper nastoupí, má jeho start většinou jednu zásadní vadu. Posty střídá jako ponožky. „Jednou hraji pravého beka, podruhé levého. Pak zase vpravo v záloze nebo jako štítový hráč před obranou. A třeba do utkání FA cupu s Arsenalem mě trenér chtěl poslat na střední zálohu jako proti Boltonu, ale zranil se Enrique, tak jsem šel na kraj defenzívy,“ líčí Rozehnal. „Takové střídání postů mi nesedí.“

Těší se na pohovor s trenérem

Sám nejlépe cítí, že pokud by měl nastolený trend pokračovat, jeho forma povadne. Přitom má být oporou reprezentační defenzívy na mistrovství Evropy. „Nechci z toho před šampionátem vypadnout. Tréninky v Newcastlu jsou sice velmi kvalitní, ale herní praxe je nenahraditelná,“ uvědomuje si a těší se na rozhovor s trenérem Keeganem. „Slíbil, že s námi bude mluvit individuálně. Chci vědět, jaké se mnou má plány a co mě tudíž čeká,“ vypráví.

Uvědomuje si velmi dobře, že anglická liga je tou nejlepší. Konkurence je tudíž vysoká. „Já mám rivalitu rád, je prospěšná. Máme na můj post čtyři vyrovnané hráče. Uznávám, že složení týmu je na trenérovi, a v nejmenším si nestěžuji. Ale myslím, že jsme na stejné úrovni. Nejsem horší. V začátku jsem navíc odehrál slušné zápasy. Proto jsem tolik smutný, že nehraji. Proto se necítím tak jako v Bruggách či v Paříži,“ smutní Rozehnal.

Ale nemá ve zvyku se vzdávat. „Budu bojovat,“ hlásí odhodlaně. Okysličit krev k zápasu o místo v sestavě hodlá při reprezentačním soustředění na Kypru. „Strašně se těším. Ohromně,“ vyhlíží netrpělivě přípravný duel s Polskem, v němž bude nepochybně v základní sestavě.

Než na něj dojde, nabírá síly u manželky Petry a čtyřměsíčního syna Luky. „Oni jsou v této době k nezaplacení. Plně si uvědomuji, že život není jen o fotbale. Doma se moje nálada obrací k lepšímu.“

Reklama

Související témata: